Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Lokál

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban?

A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is.

Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt. Jogosak-e a bírálatok? Mekkora az Egészségügyi Világszervezet mozgástere? Vagy Trumpnak van igaza? Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese és Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter is nyilatkozott lapunknak. Keller-Alánt Ákos nagyszabású írása.

Hová tűnt 20 ezer diák? Ennyivel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mint tavaly. Teczár Szilárd elemzi az elkeserítő adatok lehetséges okait.

Százezrek Budapesten. Legát Tibor történelmi glóbusza az 1938-as eucharisztikus világkongresszusról, korabeli feminista szempontokkal!

A kórházi ágyak kiürítésére vonatkozó rendelet felett lehetetlen napirendre térni. Évekig tétlenkedtek, s most a homlokukra csaptak? Egészségügyi reform? De így? Fülöp Zsófia cikke ezt a kérdést, Pálos Máté és Gaal Ilona írásai pedig az egészségügyi dolgozókra nehezedő szakmai, etikai, lelkiismereti dilemmákat járják körül. És azt a felháborító tényt, hogy az állam meg sem próbál segíteni nekik.

„Nemcsak egy gazdasági, pénzügyi kultúrát képviselt, de az emberi viselkedés, stílus és modor legszínesebb, legőszintébb civilizációját.” Pulai Miklós reformközgazdászról Lengyel László emlékezik meg.

Csak nem…? Van, ahol elkobozzák az ember biciklijét, ha közlekedni merészel.
A Világfalu rovatban Közép-Ázsiában járunk, s megnézzük, milyen módszereket alkalmaznak a járványkezelésre – mármint azokban az országokban, amelyekben nem tiltották be kategorikusan a vírust.

Esterházy Péter áprilisban lett volna 70 éves. Wilhelm Droste szép írása azt is jól érzékelteti, hogyan gondolkodik Esterházyról Nyugat-Európában nem csak az irodalmi élet, de a széles nyilvánosság is.

A kultúra rovatban Bereményi Géza regényéről, Hajdu Szabolcs új filmjéről, a képzőművészek és galériások gazdasági kilátásairól is olvashatnak. És természetesen ezen a héten is közlünk Járványnaplókat: Bódis Kriszta prózájában egy-egy mondat mögött egy teljes élettörténet, Bánki György pszichiáter pedig empatikus útmutatót ad a rendkívüli helyzet elviseléséhez.

Vegyék és olvassák a Narancsot!
Viszontlátásra a jövő héten!

A Magyar Narancs a kijárási korlátozás alatt is megvásárolható a nagyobb élelmiszerboltokban, benzinkutakon, de még jobb, ha előfizet a lapra!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.