Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

  • narancs.hu
  • 2020. április 30.

Lokál

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban?

A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is.

Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt. Jogosak-e a bírálatok? Mekkora az Egészségügyi Világszervezet mozgástere? Vagy Trumpnak van igaza? Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese és Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter is nyilatkozott lapunknak. Keller-Alánt Ákos nagyszabású írása.

Hová tűnt 20 ezer diák? Ennyivel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mint tavaly. Teczár Szilárd elemzi az elkeserítő adatok lehetséges okait.

Százezrek Budapesten. Legát Tibor történelmi glóbusza az 1938-as eucharisztikus világkongresszusról, korabeli feminista szempontokkal!

A kórházi ágyak kiürítésére vonatkozó rendelet felett lehetetlen napirendre térni. Évekig tétlenkedtek, s most a homlokukra csaptak? Egészségügyi reform? De így? Fülöp Zsófia cikke ezt a kérdést, Pálos Máté és Gaal Ilona írásai pedig az egészségügyi dolgozókra nehezedő szakmai, etikai, lelkiismereti dilemmákat járják körül. És azt a felháborító tényt, hogy az állam meg sem próbál segíteni nekik.

„Nemcsak egy gazdasági, pénzügyi kultúrát képviselt, de az emberi viselkedés, stílus és modor legszínesebb, legőszintébb civilizációját.” Pulai Miklós reformközgazdászról Lengyel László emlékezik meg.

Csak nem…? Van, ahol elkobozzák az ember biciklijét, ha közlekedni merészel.
A Világfalu rovatban Közép-Ázsiában járunk, s megnézzük, milyen módszereket alkalmaznak a járványkezelésre – mármint azokban az országokban, amelyekben nem tiltották be kategorikusan a vírust.

Esterházy Péter áprilisban lett volna 70 éves. Wilhelm Droste szép írása azt is jól érzékelteti, hogyan gondolkodik Esterházyról Nyugat-Európában nem csak az irodalmi élet, de a széles nyilvánosság is.

A kultúra rovatban Bereményi Géza regényéről, Hajdu Szabolcs új filmjéről, a képzőművészek és galériások gazdasági kilátásairól is olvashatnak. És természetesen ezen a héten is közlünk Járványnaplókat: Bódis Kriszta prózájában egy-egy mondat mögött egy teljes élettörténet, Bánki György pszichiáter pedig empatikus útmutatót ad a rendkívüli helyzet elviseléséhez.

Vegyék és olvassák a Narancsot!
Viszontlátásra a jövő héten!

A Magyar Narancs a kijárási korlátozás alatt is megvásárolható a nagyobb élelmiszerboltokban, benzinkutakon, de még jobb, ha előfizet a lapra!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk