Csányi Sándor: Hiba volt az általános hiteltörlesztési moratórium

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Belpol

A bankvezér hosszú interjúban beszélt befektetéseiről, gazdaságról és a fociról is. Utóbbiról elmondta, hogy tervben van a rendbontók végleges kizárása a meccsekről vagy a B-közép bezárása is.

Csányi Sándor a Portfoliónak  adott interjúban beszélt prioritásokról, a Budai Egészségközpont fejlesztéséről, a Bonafarm csoport eredményeiről, a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról és a Bankholdingról is. Csányi amellett, hogy beszélt magánéletéről és időbeosztásáról, például arról, hogy napi szinten 12-14 órát dolgozik, és a felelségével közös hobbija a vadászat és a vitorlázás, elmondta, hogy milyen jövőbeli irányokba tekint.

A Budai Egészségközpont megvásárlása kapcsán elmondta: régóta a jövő üzletének a víz, az élelmiszer és az egészségügy területét tartja.

"Két dolog miatt vagyok optimista a magánegészségüggyel kapcsolatban. Az egyik, hogy egyre többen ismerik fel, hogy az állam nem tudja önállóan megoldani az ellátás feladatát, és a szolgáltatást igénybe vevők is egyre inkább igényt támasztanak egy jól működő magánegészségügyre. Ahogy láttam Matolcsy úr cikkét erről, azt gondolom, hogy előbb-utóbb eljön az az idő, amikor az állam több támogatást ad a magánpénztárak és az egészségbiztosítások létrehozásához, működtetéséhez" - magyarázta Csányi.

Kifejtette, szerinte  az államnak is sokkal olcsóbb lenne, ha kedvezményekkel segítené ennek az intézményrendszernek a kiépítését, mert a vállalatok is jelentős összegekkel tudnák támogatni a saját dolgozóik egészségügyi biztosítását, ellátását. A Budai Egészségközpontot amiatt tartja jelentősnek, mert komplex szolgáltatást tud nyújtani, és mert nagyon hiányzik a magánszolgáltatók jelentős részéből, hogy a műtők mellett intenzív ellátást is tudjanak biztosítani.

Az éves szinten kapott több milliárd forintos agrártámogatásokról elmondta: ez a valóságban azt jelenti, hogy ő fektettett a legtöbbet a mezőgazdaságba. "A támogatások nagy része teljesítményhez kapcsolódik, tehát nem kellene, hogy szégyelljem magam azért, mert mi tenyésztjük a legtöbb sertést vagy szarvasmarhát. Az ehhez kapott jóléti támogatást mindenki elérhetné, mi azért kapunk annyit, mert annyi állatot tartunk" - jelentette ki, kihangsúlyozva:

"Nem elviszem valaki elől, hanem beruházok, és rendeltetés szerűén, prudensen használok fel minden forintot. Összességében én sokkal többet fektettem a mezőgazdaságba meg az élelmiszeriparba, mint mások, és ezekhez kapcsolódik egy nagyobb támogatás. Nem a semmire, nem ajándékként kapjuk azt a pénzt."

Csányi a kérdésekre azt is elmondta, Bige László ügyeivel nem foglalkozik; Lázár Jánossal és Mészáros Lőrinccel viszont jó a kapcsolata. Utóbbival például egyetért abban, hogy a magyar élelmiszeripari piacon érdemes befektetni. Hozzátette: "Nem zárom ki, hogy a jövőben további agrárcégekbe fektessünk, de mi egy stratégia mentén vásárolunk".

Az interjúben felmerült a foci kérdése is. Csányi kifejtette a szurkolói rendbontások, rasszista botrányok és a zártkapus meccsek kapcsán, hogy bár összességében úgy érzi, kicsit kevesebb büntetést érdemelnénk, de zéró tolerancia van a rasszista és egyéb kirekesztő megnyilvánulásokkal kapcsolatban, és ehhez kell alkalmazkodni. "Túl azon, hogy ezt a magatartást általában is üldözni kell, meg kell találni a módját, hogy ezeket az embereket távol tartsuk a stadionoktól"  - jelentette ki, hozzátéve, hogy ennek ügyében már folynak is egyeztetések. Tervezik a stadionokban a vénaszkenner bevezetését, próbálják az igazságszolgáltatásnak is értékelhető módon, dokumentumokkal, bizonyítékokkal alátámasztani az elkövetők személyazonosságát.

"Egyeztettünk az adatvédelmi biztos hivatalával, hogy megfelelőmódon végezzük a rendbontók azonosítását, és azokat, akik nagy büntetést hoznak a szurkolótársaik és a szövetség nyakára, örökre ki fogjuk tiltani a futballpályákról" - mondta.

Hozzátette, hogy amíg ezt nem tudják megoldani, addig az is felmerült, hogy esetleg be kellene zárni a B-közepet, annak ellenére, hogy ott is nagyon sok olyan szurkoló van, aki teljesen elfogadható módon viselkedik, de még mindig kisebb veszteség lenne, mintha 65 ezer szék lenne üres a Puskás Arénában.

Arra kérdésre, hogy az eredmények eléréséhez még több pénzt kell-e önteni a magyar élfociba, azt válaszolta, nem több pénzre, hanem hatékony utánpótlásnevelésre lenne szükség. 

A hiteltörlesztési moratóriumról beszélve kijelentette:

"Nagy hiba volt, hogy nem rászorultsági alapon lehetett belépni, hanem mindenki automatikusan bekerült a moratóriumba."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk