A Klubrádió Strasbourgban perli a magyar államot

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Belpol

"Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk" - írják.

A Klubrádió a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, mert a magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogokat, amikor 2020. szeptemberében megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre - közölte a Klubrádió honlapján.

Ahogy írják, a beadványt csütörtökön postázták. Eszerint az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a véleménynyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát.

Emlékeztetnek: "a Klubrádió kérését – mondvacsinált adminisztratív hibára hivatkozva – elutasította az NMHH Médiatanácsa 2020 szeptemberében, miközben számos más rádió esetében gond nélkül meghosszabbították a frekvenciahasználati engedélyt"- Hozzáteszik, hogy ezek a rádiók ma is működnek, a Klubrádiónak viszont be kellett szüntetnie adását a 92,9 MHz-es frekvencián 2021. február 14-én. 

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is” – jegyzete meg dr. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója.

Azt is hozzátette:

„A magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk