Csókakő polgármestere a neonáci gáláról: Nem tudták milyen rendezvényre adták ki a sportpályát

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Belpol

"A község nem tudatosan fogadta be a European Fight Nightot" - közölte Fűrész György.

Csókakő polgármestere, a fideszes Fűrész György Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a European Fight Night körül kialakult botrányokról nem volt tudomásuk, és nem tűnt az előjelekből úgy, hogy ez a rendezvény költözik hozzájuk – adta hírül a Telex

„Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt” – írta a polgármester közleményében. Állítása szerint Csókakő nem állt sem szerződésben, sem pedig megállapodásban az említett szervezettel. „A pályánkat üzemeltető kötött szóban megállapodást egy magánszeméllyel, aki küzdősportrendezvényt szeretett volna rendezni nálunk. Mivel ez sem a helyszín, sem a szervezet tevékenységével nem ellentétes, s mivel jómagam is támogatok minden sporttevékenységet, jóhiszeműen én is, és az üzemeltető is engedélyezte május 5-én este a sportrendezvényt.”

A polgármestert a rendőrség szombat reggel 9-kor tájékoztatta arról, hogy a sporteseménynek beállított rendezvény ténylegesen neonáci találkozó. Ezután Fűrészm György megpróbálta megakadályozni a rendezvényt, de ekkor már nem járt sikerrel. „Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt. Ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, konzervatív, militáns szervezetnek deklarálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen, és nem az általam említett szervezet a rendező és a szerződő fél, hanem a magánszemély, aki jelezte, hogy maradéktalanul betartják a jogszabályokat” – írta a település polgármestere.

Ezek után a rendőrség jelentős erőkkel vonult a helyszínre, több hatósági ellenőrzést is tartottak és mindent rendben találtak. A polgármester nyomására a rendezvényt végül nem vasárnap reggel kilenckor, hanem már szombat este kilenckor befejezték, és elhagyták Csókakőt. „Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt”.

Ahogy korábban megírtuk, miután a budapesti helyszín tulajdonosa visszalépett, új helyet kellett keresnie az Európai Harc Éjszakája című neonáci küzdősportgála szervezőinek. Ezt Budapesttől 80 kilométerre, a Fejér megyei Csókakőn találták meg. 

(Címlapképünk forrása: Fűrész György Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?