Orbán a könnygázról: Arra kérem a szülőket, a diákokat, a tanárokat, tartsák be a törvényeket

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Belpol

"És a törvények keretei között fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat" – mondta a miniszterelnök a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. Elsőként a Momentum elnöke kérdezte.

"Önnek a torkához szorították már a gumbitot egy embertelenebb rendszerben, amikor az igazságért állt ki. Pontosan tudja, milyen érzés"

– mondta Gelencsér Ferenc. Majd azt kérdezte a miniszterelnöktől, a múlt szerdai tüntetés után

elítéli-e, hogy "a magyar rendőrség gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat és könnygázt vet be azok ellen, akik az igazságért tüntetnek, ahogy egykoron ön".

Orbán Viktor úgy reagált, hogy a magyar parlamentben valaki akkor lehet képviselő, ha esküt tesz. "A törvényeket betartjuk és batartatjuk." Orbán szerint az ellenzék ennek az ellentétét teszi, törvénytelenségre biztatják az embereket. "Kérem, tartsa be képviselői esküjét" – mondta a kormányfő a Telex tudósítása szerint.

Gelencsér válaszában kiemelte, hogy "a kérdést sajnos nem sikerült megérteni". A Momentum elnöke ezt követően ismét azt kérdezte a miniszterelnöktől, mi a véleménye arról, hogy a rendőrség gumibottal ütött "az igazságukért kiálló ártatlan fiatalokat" múlt szerdán a Karmelitánál.

Arra kérem a szülőket, a diákokat, a tanárokat és Önt is, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretei között fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat"

– válaszolta Orbán Viktor.

Ezt követően Kunhalmi Ágnes kapott szót, aki arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy amennyiben az ország olyan hely, ahol bárki elmondhatja a véleményét, akkor a pedagógus státusztörvény miért tartalmazza, hogy a pedagógusok nem fejthetik ki nyilvánosan a véleményüket. Emellett arról is érdeklődött, hogy a pedagógus szakmára mint "hivatásszakmára" tekint-e a kormány. Ezt utoljára Mussolini Olaszországban valósította meg – mondta Kunhalmi.

Van Magyarországon néhány szakma, amit mi hivatásszakmának nevezünk. A hivatásszakmáknak sajátos jogi szabályozásra van szüksége. Ilyenek az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, valamint a katonák

– mondta Orbán Viktor. A miniszterlenök hozzátette, a pedagógusokat nem most választják le a közalkalmazottak általános jogi kategóriájáról, újdonság e tekintetben nincs. A pedagógusok megérdemlik Orbán szerint, hogy legyen életpályát szabályozó modelljük. Az úgynevezett státusztörvény tervezetének vitája tart most, és azt ígérte Orbán, hogy azt követően nyújtják majd be a parlamentnek.

Kunhalmi szerint Orbán világosan beszélt: a hivatásrendiség az állam politika célját szolgálja, azaz a NER fennmaradását. Az MSZP képviselője szerint ha szakmai kérdésekről lenne szó, akkor vállalta volna a kormány, hogy a bérminimumhoz köti a pedagógusok bérét. "Mondja ki bátran, hogy mi a NER és mi a keresztény konzervatív rendszer, amit épít."

Orbán viszontválaszában azt mondta:

"Hát legyen: mi egy olyan törvényt szeretnénk ami jó a magyar diákoknak, ami jó a magyar pedagógusoknak." Orbán szerint 2010-hez képest 1400 milliárddal többet költenek oktatásra.

"Önök voltak azok, akik egyhavi bért elvettek tőlük" – mondta.

Következőként Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője jutott szóhoz. Elmondta, pártja eltörölné az iparkamara kötelező tagságát és a kötelező évi 5 ezer forintos kamarai díjat. Arról beszélt, hogy Parragh Lászlóék 236 millió forintért vettek chatbotot a kamarai díjakból, de "pofás székházra" is futotta a vállalkozók által befizetett összegből. Lukács arról kérdezte a miniszterelnököt, hajlandó-e a kormány támogatni a Jobbik kezdeményezését, és mit gondol Orbán az iparkamara ostoba költekezéseiről. "Stop kamara! Stop Parragh László!" – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A miniszterelnök szerint a kormány nem tehet meg akármit. "Mi nem utasíthatjuk a kamarát, hogy szedjen pénzt, mi arra utasíthatjuk a kamarát, hogy legyen kötelező tagsági díj."

Orbán szerint a kormány a kamara ellenes hangokat nem támogatja, azt pedig, hogy a tagdíjat mire használják fel arról a kamara testületei tudnak dönteni. "Hiába címzi nekem ezeket a kérdéseket, ezekre nem tudok és nem is akarok válaszolni” – mondta. A miniszterelnök szerint, ha nem lenne kamara, akkor nem tudnának ilyen kedvező hiteleket meghirdetni, amik nélkül "semmilyen ilyen jellegű hitelezés nem lenne ma Magyarországon". A kamaraellenesség a miniszterelnök szerint kedvezőtlen a vállalkozásoknak, és a kormány határozottan kiáll amellett, hogy szükség van az iparkamarára.

Van egy ló, amire Önök felszálltak, és lovagolni próbálnak rajta – ezt már Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője mondta a kormány politikájáról .

A kormány akkumulátorgyarmatot csinálna az országból, nagy összeszerelő üzemmé tennék Magyarországot, ahelyett, hogy a tudásba fektetnének, a pedagógusok bérét emelnék.

A közepesen fejlett országok csapdájába maradunk ezzel a kormányzati politikával – mondta Kanász-Nagy. Majd úgy folytatta, hogy az akkugyárak zabálják az energiát, és a termőföldeket. Lovas hasonlatához visszatérve azt mondta, ez a ló mintha megdöglött volna. "Ha valaki, akkor ön biztosan tudja, mit kell csinálni, ha döglött lóval találkozik" – mondta Orbán Viktornak.

"Elektromos autókról beszélve sok minden jut az ember eszébe, de a döglött ló nem." Orbán szerint jelenleg egész Európa elektromos autókat tervez és épít. "Megértem, hogyha meglát engem, akkor azonnal az akkumulátorgyártás jut eszébe, ezzel most már együtt kell éljek, úgy látom” – tette hozzá a miniszterelnök viccelődve.

Orbán szerint

az akkumulátorgyárak jól végiggondolt iparpolitikai döntések: Magyarországon a legszigorúbb természetvédelmi normák vannak érvényben, így ha valami környezetszennyező, akkor még "lópatkógyár" sem épülhet. 

"Mindenki nyugodt lehet Magyarországon, ha a környékén gyár épül ott minden környezetvédelmi szabályozást be fognak tartani." Majd folytatva a gondolatmenetet a vízgazdálkodási kérdésekről azt mondta a miniszterelnök, hogy Magyarországon vízbőség van, így annak megtartásán kell dolgozni. Míg a munkaerővel kapcsolatos kérdésekről elmondta, a munkahelyeket elsősorban magyar munkavállalók kapják majd meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk