Donáth Lászlót felmentették a zaklatás vádja alól, becsületsértésért kapott büntetést

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

Az ügyészség fellebbez, így az ítélet még nem jogerős.

Enyhítette a bíróság a zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László, evangélikus lelkész ellen korábban hozott büntetővégzést - írta meg a Mandiner hétfő este. 

A  II.-III. kerületi bíróságon született döntés szerint Donáth Lászlónak 600 ezer forintit kell fizetni becsületsértés miatt.  Donáth a döntést elfogadta, az ügyészség azonban súlyosbításért fellebbezett, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

A cikkben emlékeztetnek: Donáth Lászlót a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint a lelkész 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta, az alkamazott vádjai szerint ezen az eseten túl több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. 

A bíróság 2021 februárjában a tárgyalás megtartása nélkül bűnösnek mondta ki a volt politikust, és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. két és fél év próbaidőre felfüggesztve..

Donáth László mindvégig tagadta a vádakat, nem fogadta el a döntést, tárgyalást kért, amelyen szeptemberben vallomást tett arról, hogy a konkrát esetben ingerülten szólt rá az alkalmazottra, annak vállára téve a kezét, de visszautasította, hogy könnyű testi sértést követett volna el, ahogy azt is, hogy szexuális ajánlatokat tett volna a nőnek és fogdosta.

A hétfőn kihirdetett első fokú ítéletben a bíróság jelentősen enyhített a korábbi büntetővégzésen: Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk