Eddig kilencven szamárköhögéses beteget találtak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 13.

Belpol

Tízezer adag védőoltás érkezett a hétvégén soron kívül.

 

226 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés eddig, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a gyanút – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden.

Az NNGYK egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű pertussis komponenst tartalmazó védőoltás beszerzéséről, mert miután javasolta, hogy az újszülött gyermekek védelme érdekében mindenképp érdemes felvenni védőoltást, megnőtt az érdeklődés. Európában másfelé is ugyanez a helyzet, az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány, tízezer adag Adacel polio vakcina érkezett, ebből a hét második felében már venni lehet a patikákban.

A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható.

Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak. Az NNGYK közleménye szerint az oltóanyag-ellátás biztosított, a kötelező védőoltási programhoz is.

A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is javasolja. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, ezért az NNGYK azt is kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, lehetőleg minél kevesebb látogatót fogadjanak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk