Ezt a híroldalt már az AI írja - jó ez nekünk?

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 8.

Belpol

Teljes mértékben mesterséges intelligencia állítja elő Gattyán György lapját, miután mindenki távozott a portáltól. Egyelőre az látszik, hogy az AI nem tud egyeztetni.

Megbízna-e egy hírportálban, ahol a híreket mesterséges intelligencia írja? Könnyen tesztelhető a dolog, hiszen a Gattyán György tulajdonolta Frisshírek.hu portált immár nem emberek, hanem bitek készítik. A Média1 számolt be arról, hogy a portáltól korábban távozott minden újságíró és szerkesztő, utoljára pedig a főszerkesztő is elhagyta a hajót. A médiás ügyekkel foglalkozó portál legfontosabb kérdése az volt, hogy Tarr Pétert vajon küldték vagy magától ment - nem derült ki - ehhez képest az az egyetlen valóban izgalmas kérdés, hogy működik-e. Képes a mesterséges intelligencia hírportált üzemeltetni?

A portál impresszumában egyelőre mindenki szerepel, aki már távozott, így nem tudni, ki az, aki kipagolgatja, felképezi az anyagokat, ki tartozik felelősséggel a kikerült hírekkel kapcsolatban. Megkérdeztük, ha válaszolnak, frissítjük.

Ettől függetlenül érdemes megnézni, milyen híreket ír az AI. Annyi biztos, hogy a szövegekhez emberi kéz nem igen nyúl: gyakoriak az egyeztetési hibák, bénák a címek - A Sziget Fesztivál kihívásai: 50 ezer forint és egy baleset - de legalább az írások végén szépen fel van tüntetve, mely valós újságcikkekből gyártotta az AI az újabbat. A szigetes anyag különösen érdekes, hiszen a leadben az szerepel, teszteltük, ki lehet-e jönni a Szigeten 50 ezer forintból. A laptop nyilván kijön kevesebből is. A hírt olvasva Terminátor 2 vagy még inkább Űrodisszeia érzése van az embernek, amikor Hal 9000 köszörüli a torkát. De kiderül, hogy a Blikk járt a Szigeten teszt-jelleggel.

Szinte az összes anyag ilyen: rosszul megírt, fura, karcos. Azért mielőtt kinevetnénk a próbálkozást, érdemes végiggondolni, mennyi idő alatt tud megtanulni az AI jobban magyarul, és két közepesen lelkes szerkesztő milyen hatékonyan tudja kijavítani a hibákat a megrendelt kéziratokban. És még fizetni sem kell érte. A Frisshírek.hu portálon minden cikket AI jegyez. A podcastokban vannak csak emberek, ott egyelőre nem robot kérdezi a vendégeket. Bár ez is csak idő kérdése talán. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.