Gyors odaszúrásokkal és zsibbasztó monológokkal zajlott az állami tévé EP-vitája

Belpol

A Várkert Bazárban rendezték meg az állami tévé EP-választási vitáját. Meglehetősen rohanós tempót diktáltak a résztvevőknek, amihez legkevésbé Deutsch Tamás tudott igazodni. Donáth Anna felkérdezte a moderátort, Magyar Péter az országjárásán hangoztatott üzeneteket elhozta az M1 nézőinek is.

Kamupártok és törpepártok is részt vettek az állami televízió EP-választási vitáján, de a Fidesz–KDNP, a Tisza Párt és Demokratikus Koalíció listavezetői sem maradtak távol. Magyar Péter több ezer szimpatizánsát hívta a Várkert Bazár elé.

A vita moderátorait nem lehet azzal vádolni, hogy nem állnak közel a Fideszhez: Németh Balázs egykori M1-es hírolvasót még a Médiatanács is elmeszelte, mert szubjektív megjegyzésekkel dekorálta a híreket. Volf-Nagy Tünde korábban Novák Katalin bukott köztársasági elnök kommunikációs igazgatója volt. (A felkérés körülményeit ebben a cikkben értékeltük.) A vitában mindössze perceket kapott egy-egy résztvevő, nekik agyzsibbasztó püttyögés jelezte, ha lejár felszólalásuk időkerete.

 
A vita moderátorai: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs
Forrás: M1
 

Elsőként a bemutatkozó körökre került sor egy-egy percben

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom listavezetője azzal kezdte, hogy nem profi politikus, így furcsán érzi magát itt, Magyarország ellenben korrupt és szegény, húsz év alatt nem tudott felzárkózni. Ungár Péter az LMP részéről elnézést kért azért, mert a politika színvonala nem teljesítette azt az elvárást, amit a választók igényelnének. Majd rögtön feljebb srófolta a választás tétjét, hiszen akik azt mondják, hogy nem a választás nem a rendszerváltásról szól, az nem mond igazat.

A DK listavezetője, Dobrev Klára jóval harciasabban kezdte, és felrótta, hogy ez nem demokratikus vita, hiszen „monológokat fogunk egymás mellett mondani, nem lesz lehetőség, hogy ténylegesen vitatkozzunk”. Azt ígérte: „Az Orbán-rendszer bűneiről fogok beszélni” –  és rögtön az ATV vitájára irányította a figyelmet, ami szerinte „a valódi vita”.

Vona Gábor pártja, a Második Reformkor (2RK) részéről Pekárné Farkas Emese volt jelen, aki végig fiatalbarát, szociális lakáspolitikát kínáló ajánlatot hangsúlyozott. „Ahol nem jó fiatalnak lenni, ott senkinek sem jó”, a magyar politika nem kínál jövőképet, és „fiatalellenes”. A Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője, Márki-Zay Péter szerint nemcsak rendszerváltásra, hanem elszámoltatásra is szükség van: „A tisztesség útja az, amit mi képviselünk” – mondta MZP, aki a hódmezővásárhelyi antikorrupciós eredményeket citálta.

A Momentum listavezetője, Donáth Anna propagandatévének nevezte az állami televíziót, és hangsúlyozta, hogy nem írta alá a vita feltételeit a műsor előtt: „De ez egy remek alkalom bemutatkozni, megmutatni, hogyan képviselem a magyar embereket.” Róna Péter a Jobbik színeiben Európa-párti álláspontot képviselt.

Kíváncsian vártuk a Fidesz-KDNP listavezetőjét, Deutsch Tamást, aki egész este a Fidesz-propaganda szólamait és összeeesküvés-elméleteit szajkózta. Rögtön nekitámadt Gyurcsány és Magyar pártjainak. Deutsch szerint az EP-választáson „a háború és béke kérdésében fogunk dönteni”, és a békét csak a Fidesz tudja biztosítani. Majd rögtön kijelentette, hogy Gyurcsány pártja az őszödi hazugságra épül, Magyar Péterről pedig felemlegette, hogy lehallgatta a felségét. Mivel a vádaskodásai nem fértek bele a két percbe, leállították a moderátorok.

 
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője
Forrás. M1
 

Magyar Péter, a Tisza Párt vezére, listavezetője rögtön hangsúlyozta, hogy tizennégy év után ők érték el, hogy egy ilyen beszélgetés legyen „a 140 milliárdból kitartott televízióban”, majd

rögtön Deutschot szemelte ki ellenfelének, akiről felemlegette, hogy a fideszes EP-képviselő nem volt ott a szavazások 33 százalékára. A Tisza Párt képviselői ellenben be fognak járni a munkahelyükre – hangsúlyozta.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviseletében Tóth Imre „Bruti” üdvözölte, hogy „ha már a rádiókabaréból ki vagyok tiltva, akkor a közéleti kabaréban részt vehetek”, majd poénkodott még párat: egész este ezt az attitűdöt képviselte.

A Mi Hazánk képviselője, Toroczkai László elmondta, hogy az összes párt kutyakomédiát csinált a választásokból, de ők showműsor helyett cselekedni fognak. Majd a YouTube-csatornáját ajánlotta a nézőknek.

 
Dobrev Klára, a DK másik arca
Forrás: M1
 

Első témakör: az EU védelme és biztonsága

Huszár Viktor közös európai hadsereg mellett érvelt történelmi példákkal, Ungár Péter szerint az az Unió feladata, hogy kimaradjon Kína és Amerika kereskedelmi háborújából. Dobrev Klára úgy fogalmazott,

„Európa szégyenét úgy hívják, hogy Orbán Viktor”, aki „egy kínai gyártósoron összeszerelt trójai faló, akibe orosz lehallgató-készüléket is szereltek”,

és „háborús hangulatot szít”, ami veszélyezteti Európa biztonságát. Egyben cáfolta, hogy vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, hiszen azt „épp mi töröltük el”.

Pekárné Farkas Emese rögtön Deutschot kérdezte fel arról, hogy miért ad vízumot és letelepési kötvényeket gyanús embereknek, miért engedik be a kínai tőkét, ami lakhatási válságot okoz. Márki-Zay Péter szerint „Magyarországon senki nem akar háborút, senki nem háborúpárti”, a béketervet pedig csak Szijjártó Péter nem szavazta meg Európában. Ezután felemelgette a „meleglobbit” képviselő Szájert, és Orbán Gáspár csádi missziójáról azt mondta, a Fidesz „véres polgárháborúba” küldi a fiatalokat. MZP volt az első, akit Németh Balázs megszidott, alighanem a „meleglobbi” emlegetése miatt.

Donáth Anna az eutanáziához való jogról beszélt, és Karsai Dániel példájával illusztrálta, hogy miért van szükség az életvégi döntés lehetővé tételére.

Deutsch Tamás az Ukrajnában zajló „borzalmas háborúról” azt mondta, hogy atomháború lesz belőle, és a „dollárbaloldal” háborúpártiságát bizonygatta: „Megszavazták, hogy küldjünk eurómilliárdnyi pénzeket a háborúba, fegyvereket, lőszereket”, magyarázatként pedig „guruló dollárokról beszélt”:

„Önök fogott emberek, Soros katonái.”

 
A Várkert Bazárnál összegyűlt Tisza-hívek véleménye Deutsch Tamás beszéde alatt
Fotó: Sióréti Gábor
 

Róna Péter arról beszélt, hogy Orbán EU-ellenes politikája Oroszország érdekeit szolgálja, és felszólította „az általa tisztelt” Magyar Pétert, hogy módosítsa Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.”

Magyar Péter nem reagált Róna felhívására, de erre nem is lett volna nagyon ideje, ha a két percben ragaszkodik a saját üzenetéhez. Arról beszélt, hogy Európa biztonsága a tagállamok biztonságán múlik, és minden józan magyar békepárti. Felemlegette a honvédségi elbocsátásokat, a csádi polgárháborút, tagadta, hogy visszavezetnék a sorkatonaságot, és felemlítette, hogy a sorkötelezettség visszaállításáról éppenséggel Kövér László fantáziált a napokban:

„Adófizetői pénzekből Önök háborús uszítást folytatnak” - mondta Magyar.

 
Tóth Imre "Bruti", akit kitiltottak a rádiókabaréból (de a közéleti kabaréban itt van)
Forrás: M1
 

Bruti ismét mókázott a kérdéssel kapcsolatban: „Nem vagyunk harcikutyák”, és a kiberbiztonsággal kapcsolatban azt mondta, hogy az orosz hekkereknek lehetne versenyt rendezni:

„Aki előbb feltöri Dzsudzsák Balázs külügyminisztériumi emailjét, az győz.”

Végül Lázár János szavait idézte a „kokainozó bürokratákról”, de biztosította Deutschot, hogy nem rá gondolt.

Végül Toroczkai ismét kutyakomédiának nevezte a vitát, és elmondta, hogy nem a globalisták érdekeit fogják képviselni, mint a DK.

Második témakör: bevándorlás és menekültügy

Ungár szerint a „menekülteket be kell fogadnunk”, és a migráció oka a klímaváltozás. Dobrev a szabadon engedett embercsempészekről és a távol-keleti vendégmunkásokról beszélt, akiket Orbán azért szabadított rá az emberekre, mert „imádja a káoszt” és mert „rengeteget keresett rajta”.

A 2KR képviselője a kivándorlásra terelte a szót, „közös Orbán-Gyurcsány-örökségről” beszélt, amiből „elegünk van”, és ismét a lakhatási válságot nevezte meg fő problémaként. Márki-Zay unalomig ismételt szólamait hangoztatta arról, hogy „Orbán büszke pedofil lenne, ha abból tudna lopni”. Donáth Anna emlékeztetett arra, hogy a Momentum volt az, amely sikeresen megakadályozta, hogy „Orbán Viktor lázálma”, az olimpia megvalósuljon, ami alsó hangon 3 ezer milliárdba került volna.

 
Donáth Anna, a Momentum listavezetője
Forrás: M1
 

A Fidesz felszólalása előtt Németh Balázs segített kicsit Deutschnak, és felsorolta a párt antimigrációs szólamait, hogy neki már ne kelljen. Deutsch azonban nem tért el a korábban kijelölt úttól, megint a migránspárti, Soros-hálózathoz tartozó dollárbaloldalt szidta, „migránspaktumról” és betelepítési kvótákról beszélt, és megígérte, hogy Magyarországon nem lesznek no-go zónák.

Róna Péter amellett érvelt, hogy minden országnak legyen meg a joga, hogy azt engedje be, akit érdemesnek ítél, de humánus szempontokat hangoztatott.

Magyar Péter azt mondta, a Tisza Párt támogatja a déli határkerítés megtartását, és felemlítette az embercsempészek szabadon engedését, és a migránsok a szlovák határra való szervezett szállítását. Ezután 40-50 ezer ázsiai férfi bevándorlóról beszélt, akiknek a bejövete a „bérszínvonal leverését” és társadalmi feszültségeket okoz majd. Végül a kivándorlás és a demográfiai katasztrófa problémáját hangsúlyozta:

„A legszomorúbb része az országjárásomnak azt volt, amikor nagymamák odajönnek hozzám, hogy van öt-hat-hét unokájuk, és mindegyik külföldön él majd.”

Bruti a Kutyapárt részéről azt mondta, hogy Magyarországnak nem bevándorlási problémája van, hanem kivándorlási. „Jellemzően nem a hülyék mentek el.” Toroczkai azzal vádolta a többieket, hogy hetente változtatják az álláspontjukat a migráció kérdésében: „A Fidesz ebből is színjátékot beszélt, miközben arról beszélt, hogy megvédi Magyarországot az illegális migrációtól.”

 
EP-vita az állami tévében
 

Harmadik témakör: demokrácia és jogállam, vagy mezőgazdaság

Huszár Viktor a mezőgazdasági termelékenység alacsony értékét emlegette, és felzárkóztató pályázatokat szorgalmazott. Ungár Péter arról beszélt, hogy a kiváló termőföldeken akkumulátorgyárak épülnek, és a közös EU-s agrárpolitikáról azt mondta, hogy „baltával kellene lekaszabolni”. „Ezt a magyar miniszterelnök a szavazatával támogatja, mondván, úgysem tud jobb lenni.” Dobrev felemlítette, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök magyar termőföldet játszott át külföldi kézre:

„Sulyok Tamás hallgat, Orbán Viktor szintén sunnyog.”

Pekárné Farkas Emese ismét a fiatalok érdekében beszélt, és az alacsony hozzáadott értékű termékek olcsó termékek exportja helyett magas hozzáadott értékű termékek termelését szorgalmazta.

Márki-Zay Péter azt mondta, ez nem igazi vita, pedig kíváncsi lenne Deutsch Tamás válaszaira a felvetődő kérdésekre. Az uniós pénzek a korrupció miatt apadtak el, „a földalapú támogatások is elmaradhatnak egyszer, és akkor Orbán Viktor barátai is fel fognak lázadni.” De majdnem eltévesztette a saját pártja nevét, és Mi Hazánkat mondott a Mindenki Magyarországa helyett. Donáth a divatos by the way kifejezéssel felvezetve igyekezett gyorstalpalót adni a jogállamiságból, ami biztonságot, kiszámíthatóságot jelent:

„Ahol nincs jogállam, ott az erősebb fenyegeti a gyengét.” A jogállam szerinte valódi szuverenitásvédelmet is jelent.

Deutsch Tamás szerint „a jogállamisági duma egy szokásos baloldali lemez, ócska politikai színjáték”, majd ismét brüsszelezett, sorosozott, dollárbaloldalazott egy sort. A végén MZP mintha odaszúrta volna, míg Deutsch mikrofonja működött: „pedofidesz”.

Róna a magyar közjogi rendszer és az EU jogrendszerének összeegyeztethetetlenségéről beszélt. A mezőgazdaságról mindössze arról beszélt, hogy a klímaváltozás miatt vízügyi probléma előtt állunk, és legyen EU-s öntözési és vízgazdálkodási keret.

 
Magyar Péter, a Tisza Párt arca
Forrás: M1
 

Magyar Péter szerint a kormány a családbarátnak és vidékbarátnak hazudja magát, de az állattartók és a termelők száma is csökken. Komplex hazaváró programot ígért, és az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését. Lengyelországra hivatkozott arról, milyen egy gazdákért küzdő kormány, és azzal vádolta a Fideszt, hogy tönkretették a méhészeket.

„A magyar fiatalok nem jutnak földhöz, a NER-es oligarchák kapják meg az állami földeket. Tiborcz István, a miniszterelnök veje éppen most szerezte meg a nagymúltú kecskeméti konzervgyárat, és vett 5000 hektáros birtokot, vele egy Széchenyi-kastélyt.”

 
Magyar Péter beszél, a Várkert Bazár népe egyetért
Fotó: Sióréti Gábor
 

Bruti ebben a körben is viccelt: a termőföldekre telepített akkumulátorgyárakról azt mondta: „Mit szeretne Ön enni, kovászos kenyeret vagy laposelemet?” Toroczkai arról beszélt, hogy Ursula von der Leyent is el kell számoltatni a vakcinabeszerzések miatt.

Utolsó kör

Végén Németh Balázs arra kérte a résztvevőket, hogy utoljára szóljanak a 7,8 millió szavazásra jogosulthoz, és reflektáljanak a többi párt felvetéseire. Huszár Viktor a dalszerző Máté Pétert idézte: „ne féljünk az újtól, mert az jót hozhat nekünk”. Ungár Péter a vita fontosságáról beszélt, Dobrev szerint viszont ismét egymás mellett álló monológnak nevezte a vitát, ami közben „Deutsch Tamás eszement sületlenségeit” is végighallgatta. Pekárné Farkas Emese (2KR) arra kérte a szavazókat, hogy keressék őket, „az új ellenzék józan hangját”. MZP ismét Csádról, kínai rendőrökről, szuverenitásról beszélt, és a Fidesz emberének nevezte Toroczkait. Donáth Anna „az elmúlt tizennégy év legnagyobb botrányát” említette: „Vajon Novák Katalin a saját elhatározásából cselekedett, vagy Orbán Viktor parancsát teljesítette?” Donáth ezután

felkérdezte a vita moderátorát, Volf-Nagy Tündét, aki a kegyelmi botrány idején kommunikációs igazgató és az államfő bizalmasa volt: „Orbán Viktor adott utasítást Novák Katalinnak a kegyelmi botrány előtt?” Volf-Nagy visszautasította a kérdést: „A politikai kihívóival vitatkozzon, ne velem.”

Deutsch ismét arról hadovált, hogy Soros, Brüsszel, dollárbaloldal, Magyarországot a háborúba kényszerítő ellenzék. „Maga is, maga is, maga is” – mutatott körbe, majd a Békemenetet reklámozta. „Csád” – kommentálta MZP a szomszéd pulttól.

Róna azt hangsúlyozta, hogy el kell utasítani Orbán oroszbarát politikáját, és kérte, hogy az önkormányzatok közvetlenül fordulhassanak az EU-s támogatásokért.

Magyar Péter arról beszélt, hogy a magyar választók választhatják a 9-es listát, a Tisza Pártot, az új erőt a Fidesz és a DK szatellitpártjai helyett.

„Választhatják a választók azt, hogy Magyarország továbbra is családi részvénytársaság lesz, ahol a miniszterelnök családjához kerülnek a közpénzek százmilliárdjai és a nemzeti vagyon jó része, vagy választhatják a Tisza Pártot és azt, hogy jó irányba fordítjuk a hazánkat, és közösen lépésről-lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat.”

A kutyapárti Bruti a M1 állandó nézőihez és a katasztrófaturistákhoz fordult: mi sajnáljuk a legjobban, hogy ezt el kellett bohóckodnunk, de a viccelődést nem mi kezdtük. „És most időjárás Toroczkai Lászlóval” – harangozta be az utolsó pulpituson álló politikust. A Mi Hazánk jelöltje elvetette az Európai Ügyészséget, és ismét Ursula von der Leyen korruptságáról beszélt.

A vita végülis különösebb tanulságokkal zárult: a zárszónál Volf-Nagy Tünde gyorsan átvette a szót Németh Balázstól, mielőtt elhangzik valami, ami nem tetszhet a Médiatanácsnak, majd alighanem tényleg időjárás következett, meg egyperces híradók a Fidesz szájíze szerint. Botrányok nem voltak, beszólások igen, de valódi vitának tényleg nem lehet azt nevezni, amikor Deutsch Tamás egyetlen ellenzéki felvetésre nem reagált, és szabadon nevezhette háborúpártinak a körülötte állókat anélkül, hogy bárki közbeszólna. Az állami tévé műsorvezetői viszont eljátszhatták a pártatlan médiát, és bőszen dicsérgethették a pártok vezetőit azért, mert betartják a két percet és követik a szabályokat.

 
Magyar Péter az állami tévé EP-vitája után a Várkert Bazár előtt
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

 

A vita után Magyar Péter kiment a szimpatizánsaihoz

A Tisza Párt vezetője a Várkert Bazárnál, a kivetítő előtt azt mondta, Deutsch Tamást élőben nézni „egészen gyalázatos volt": „Mint egy droid, mondta a betanult szöveget.” Nem véletlenül ekézte a Fidesz listavezetőjét, mivel később azt is hangsúlyozta, hogy ő a kormánypárttal akar vitázni, nem az ellenzékkel, és arra utalt, hogy nem megy el az ATV-be és máshová sem, ahol nincs ott Orbán vagy Deutsch ott van. Az állami tévé moderátorairól azt mondta: „Sok szerepe nem volt ezeknek a műsorvezetőknek, de érezni lehetett minden megszólalásukban, hogy micsoda propagandisták.”

Magyar Péter végül a tömegnek arról beszélt, hogy folytatni kell a küzdelmet. „Tizennégy éve nem fordult elő, hogy a NER elveszítette a kontrollt, hogy három hónapja azt sem tudják, mit csinálnak.” Arra kérte a híveit, hogy beszéljenek a körülöttük lévőkkel, ha nem okoz krízist, családi vacsorákon és ebédeken. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk