Hatalmas palotát építenek az MCC-nek a Gellért-hegyen

  • narancs.hu
  • 2022. április 8.

Belpol

Még gyorsan a választás előtti utolsó munkanapon megkapta az építési engedélyt.

Az április 1-én hozott, majd kedden nyilvánossá tett határozatával megadta az engedélyt a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) az új épületegyüttes és a szükséges támfalak építésére, a tereprendezésre Kosztyu Anikó, – fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője - írja a Népszava.

A lap azt írja, brutális méretű épület készülhet el a Fidesz-neveldének számító MCC "tehetséggondozási központjaként".  Nem elég tehát, hogy az utóbbi években 

  • az MCC-t működtető alapítványt közalapítvánnyá tették és 500 milliárd forint értékű vagyonnal tömték ki,
  • MOL és Richter részvények,
  • illetve két Gellért-hegyi, Somlói úti ingatlant is kaptak.

A kormány a mostani építkezés meg kiemelt beruházássá is minősítette.

Ez azt jelenti, hogy a tervezők rendkívül nagy szabadságot kapnak. Például a terület 70 százaléka beépíthető lett ,méghozzá akár 10 emeletes panelház magasságú építményekkel.

A Népszava emlékeztet: a tervpályázatot az MCC még 2021-ben írta ki, és azt "a kormány házitervezőjeként dolgozó" Napur Architect irod, a Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda nyerte. Hozzáteszi, hogy a Napur 2,36 milliárd vállalta a kollégiumot, az oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat magában foglaló új főépület teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, illetve az összes szükséges engedély beszerzését. A szerződést tavaly októberben írták alá.

A lap idézi az építésziroda honlapján olvasható „alkotást irányító gondolati origót”, eszerint a Gellért-hegy fehér dolomit mészkő talapzatán áll majd új épületként a Mátyás király tiszteletére emelt palota, amelyet "az Országos Levéltár, Mátyás-Templom, Sándor Palota, Budavári Királyi Palota által megfogalmazott történeti budai látképvonulat" "méltó társának" szánnak.

A megfogalmazás szerint az épület küldetése a Hunyadiak fél évezrede uralkodó szellemi erejének megtestesítése. 

Emellett még olyan hagymázas ömlengések szerepelnek itt az épületről, mint például a „Kárpátokat idéző tetőzeti rendből ébredő nyugalom uralkodik. Arcán az Országvezérlő méltóság és arányok. A befejezetlen monumentális gondolatból bontakozik ki a megismételhetetlen Palota képe. Vízió, mely Kormányozni képes”.

A Népszava emlékeztet: amíg ez az építészeti csoda el nem készül, a a Feneketlen-tóhoz közeli, négycsillagos Hotel Flamencot bérlik hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk