Hazudott a kormány, nem a NATO kérte, hogy készítsék fel az iskolásokat a terrortámadásra

  • narancs.hu
  • 2018. január 3.

Belpol

A kormány akarja nagyon a HIT-et.

A hétvégén mi is beszámoltunk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) levelet küldött az iskoláknak és az óvodáknak, melyben megkéri az intézményvezetőket, hogy

június végéig készítsenek ún. HIT-et (Honvédelmi Intézkedési Terv).

Ez a dokumentum azt részletezné, hogyan reagálna az intézmény egy „különleges jogrendre”, és hogyan cselekednének a dolgozók. A hír nagy felháborodást váltott ki, a kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár gyorsan reagált is egy vasárnapi sajtótájékoztatón, és arra hivatkozott, hogy a HIT-re egy „NATO-kötelezettség” miatt van szükség.

De ez nem igaz.

A Népszavának ugyanis az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli központja diplomatikusan, de cáfolta a fentieket. „A NATO-tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére” – ezt egy NATO-hivatalnok mondta a lapnak.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Erről beszélt Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint

„Magyarországnak nincs olyan NATO-tagságból fakadó, közvetlen jogi kötelezettsége, ami előírna ilyen, óvodákra-iskolákra vonatkozó konkrét védelmi tervet”.

Tálas azt mondta, hogy alapvetően hasznos dolog, hogy a közintézményeket felkészítik egy rendkívüli helyzetre, de szerinte most túl hangosra sikerült a kommunikáció. „Ezt szép csöndben is meg lehet csinálni, s nem kell közben kizárólag a terrorfenyegetésre hivatkozni” – tette hozzá a Népszavának.

A HIT-re ma reagált a Civil Közoktatási Platform (CKP) is, a portálunkhoz is eljuttatott közleményükben azt írják, hogy nem „a pedagógiai végzettségű igazgatók feladata, hogy meghatározzák, mi a teendőjük háború vagy terrorcselekmények (különleges jogrend) idején. Vannak erre megfelelő szakemberek, ahogy a tűzvédelmi szabályzatokat is erre szakosodott cégek készítik”. Szerintük a veszély ilyen mértékű eltúlzása a köznyugalom megzavarására is alkalmas lehet, és mesterségesen felkorbácsolja az indulatokat, a polgárok széles körében szorongást és nyugtalanságot kelthet. Ezért arra kérnek minden intézményvezetőt, hogy ne kezdje el a HIT-tel kapcsolatos munkálatokat.

Figyelmébe ajánljuk