Orbán Viktor azt állítja, hogy nem szorulunk a németek pénzére, és bele akarunk szólni az EU jövőjébe

  • narancs.hu
  • 2018. január 3.

Belpol

Találkozott az új lengyel kormányfővel, és ilyeneket mondott.

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki december elején kinevezett lengyel miniszterelnök, akinek első hivatalos útja a baráti Budapestre vezetett. A tájékoztatón Orbán a szokásosakat mondta, így elhangzott, hogy „míg térségünk országainak gazdaságai működnek, az unió bevándorláspolitikája látványos kudarcot vallott”. Azt is kifejtette, hogy a V4-ek „kellő súllyal” akarnak beleszólni az EU jövőjébe.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszterelnök szerint a két ország kapcsolatának „homlokterébe a nagy projektekkel kapcsolatos együttműködések kerülnek a jövőben”: ezek közül kiemelte az észak-déli irányú energetikai és közlekedési infrastruktúra fontosságát. Orbán egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Magyarország nem szorul a németek pénzére, és elég homályosan ugyan, de kifejtette azt is, hogy Közép-Európa azt jelenti, hogy „Oroszország és Németország között”.

Morawiecki azt mondta, hogy „a visegrádi országok fontos részei az uniónak, hozzájárulnak gazdasági növekedéséhez és stabilitásához”. „Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni” – magyarázta a lengyel kormányfő, aki kiállt Orbán bevándorláspolitikája mellett, amikor arról beszélt, hogy a menekülteket „helyben szeretnék segíteni”.

(MTI/az atv.hu élő Facebook-közvetítése)

Figyelmébe ajánljuk