Ősszel helyi szinten születhetnek döntések arról, hogy távoktatás vagy "normál" működés legyen az iskolákban

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Belpol

De az Emmi úgy készül, hogy szeptemberben normál munkarendben kezdődik el a tanév.

"Amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezeljük majd azokat" – írta a Népszavának az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután arról érdeklődtek, milyen tervek vannak arra az esetre, ha szeptemberre újból felerősödik a koronavírus-járvány.

Tájékoztatásuk szerint nem rendelnének el minden iskolában tantermen kívüli távoktatást, csak ott, ahol ez járványügyi szempontból feltétlen szükséges. Arra a kérdésre, ha távoktatásra lesz szükség, mi lesz a szeptemberben munkába álló iskolaőrök feladata, azt írták: az iskolai gyermekfelügyelet miatt mindenképp szükség lesz rájuk a jelenlétüket igénylő iskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a lapnak elmondta, szerinte elfogadható, ha egy újabb veszélyhelyzet esetén nem áll át egyszerre minden iskola távoktatásra. A tantermen kívüli munkarend március közepi elrendelése után nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű régiókban élő gyermeket nem tudtak elérni az iskolák digitális oktatással. Sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a „normál” tanítást.

Az Emmi úgy készül, hogy szeptemberben normál munkarendben kezdődik el a tanév. "Ettől függetlenül a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatait széles körű szakmai együttműködésben elemeztük, és számos tapasztalatot már be is építettünk. Így például a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában lehetőséget kaptak az intézmények arra, hogy amennyiben a megfelelő infrastrukturális feltételek teljes körűen rendelkezésre állnak, bizonyos esetekben, digitális úton is végezhessék az oktatást."

Neked ajánljuk