Márky-Zay Péter: nem tartom helyesnek, hogy Karácsony Gergely nem indul miniszterelnök-jelöltként

  • narancs.hu
  • 2020. július 13.

Belpol

A politikus szerint igaza van Karácsonynak, hogy most Budapesttel kell foglalkozni, de reméli, egy év múlva sok minden változik.

Nem tartja helyesnek, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, nem vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget – mondta Márki-Zay Péter a Klubrádiónak.

A politikus szerint abban ugyan teljesen igaza van Karácsonynak, hogy most Budapesttel kell foglalkoznia, ugyanakkor azt reméli, egy év múlva, amikor a közös ellenzéki jelöltek megtalálásához szükséges előválasztás esedékes lesz, sok minden változik még a főpolgármester nyilatkozatához képest.

„A 2022-es országgyűlési választási kampány előtt nem az lesz a kérdés, hogy kit koronázzanak királlyá maguk közül, hanem hogy kit küldjenek a vágóhídra, de legalábbis a Fidesz támadásainak kereszttűzébe, és persze az, hogy ki tudja megszabadítani az országot a korrupciótól.” – nyilatkozta.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint jelenleg az ellenzék eléggé rossz állapotban van, továbbra is reális veszély, hogy az ellenzék önmaga hiúsítja meg a Fidesz leváltását, ami a pártok önzése miatt már többször is elmaradt. Nem csak az önzés, hanem az árulók is nehezíthetik a feladatot, akik, ahogy korábban, most is ott vannak az ellenzék soraiban. Ezen kívül az ellenzék erejét gyengítheti, mondta Márki-Zay, hogy a Fidesznek számos emberről lehetnek aktái, akár titkos videofelvételei, amivel rábírhatja őket, hogy álljanak az ő szolgálatába.

Ezzel együtt is azt reméli, az ellenzék megtanulta a leckét, amit mutat, hogy most mindenki arról beszél, a következő országgyűlési választáson közös jelölt kell mind a 106 egyéni kerületbe, mondta Márki-Zay.

Hódmezővásárhely polgármestere néhány napja bejelentette, nem különösebben szeretne miniszterelnök lenni, ugyanakkor szerinte mindenkinek kötelessége indulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre – ezért ő is indulni fog.

„Az előválasztás az egyetlen út az Orbán-kormány leváltásához"

A Párbeszéd társelnökei arról, hogyan valósítható meg az összellenzéki siker 2022-ben. „A vártnál magasabb részvétel, az előválasztási kampány intenzitása, az azt övező médiafigyelem, a lebonyolításhoz adott civil aktivitás, a jelölti viták méltányos, korrekt hangvétele és érdemi tartalma mind rácáfolt az előválasztással kapcsolatos korábbi aggodalmakra.

Figyelmébe ajánljuk