Ismét megbüntették a Lírát, ezúttal ötmillió forintra rúg a bírság

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Belpol

Egy öntudatos lányokról, nőkről szóló könyvet vett észre a hatóság.

„A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hétfőn arról értesítette társaságunkat, hogy ötmillió forintos bírsággal sújtanak, amiért az Esti mesék lázadó lányoknakcímű könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmaztuk” – közölte a Líra Könyv Zrt. a Telexszel. Mint kiderült, a boltjuk gy iskolától és egy templomtól is 200 méteres távolságon belül található.

A cég a bírósághoz fordul a büntetés miatt, „mivel sem magával az eljárással, sem a bírság tényével, sem pedig annak mértékével” nem értenek egyet.

A kormányhivatal emberei még tavaly ősszel, szeptember 28-án végeztek ellenőrzést, összesen hat könyvet vettek fel a jegyzőkönyvbe, amelyek szerintük „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”. A hatóság a kiadókkal konzultált, ezután öt könyvet kivontak az eljárásból. Az Esti mesék lázadó lányoknak viszont fennakadt a rostán.

A kormányhivatal ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára. A könyvet egyébként online rendelte meg egy vásárló, a bírságolás időpontjában bolti készleten nem is volt megtalálható.

Az Esti mesék lázadó lányoknak száz nő történetét beszéli el Kleopátrától Marie Curie-ig, köztük a transzszexuális Coy Mathisét is, ami a hatóság szerint a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”. Ugyanezért a könyvért egyébként korábban a Librit is megvásárolták – a fő vetélytárs akkor még nem volt az MCC érdekeltségében –, de csak egymillió forintra. A Líra kíváncsi rá, őket miért sújtották ötmilliós büntetéssel.

A Lírát korábban 12 millió forintra büntették meg a "gyermekvédelmi" törvényre hivatkozva, ám kiderült, a törvény hibásan van szövegezve. A könyves cég így megnyerte a pert.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk