Jókora erdőt zárhatnak le, hogy vadászati központ lehessen belőle

  • narancs.hu
  • 2022. október 24.

Belpol

A projekt Pintér Sándor körénél fut össze.

Környezetvédelmi engedélyt kapott egy vadásztársaság a vadaskert bővítésére a Velencei-tóhoz közeli Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkben - írta meg a 24.hu.

A lap azt íra, hogy a Lovasberényhez tartozó erdő egy része eddig is vadaskert volt, de a frissengedély alapján a korábbi terület több mint duplája, csaknem 700 hektár, állami tulajdonban lévő erdő kerülhet kerítés mögé és válhat zárt vadaskertté. 

A szomszédos település, Nadap lakosait nem tájékoztatták arról, hogy ezentúl majd kerítés futhat a házaik közelében, a munkálatok azonban a beszámolók szerint már megkezdődtek. A helyi polgármester szerint

a lakosok véleményét sem kérték ki, az önkormányzat is csak az engedélyeztetési eljárásről értesült, miközben a falu területének 26 százalékát érinti a lekerítés.

Az önkormányzat kiemelte, nem értenek egyet a lekerítéssel, és ragaszkodnak az erdő látogathatóságának biztosításához.

A 24.hu azt írja, hogy a meglévő, Lovasberényhez tartozó Lászlóházi vadaskert bővítését a Tradicionális Vadásztársaság kezdeményezte 2020-ban. Ezt a szervezetet még 2016-ban alapították Ecsedi Ferenc elnökletével, aki nem más, mint az OTP Bank egyik vezető tisztségviselője, és Csányi Sándorral és Pintér Sándor is közeli viszonyban állt. Ecsedi ugyan október első hetében ismeretlen okból távozott a Tradicionális Vadásztársaság éléről, posztját a társaság titkára, Brindza Tibor vette át, aki szintén üzleti kapcsolatban áll Pintér korábbi cégével, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel.

 

Brindza a lap megkeresésére lemondta, hogy a lakosság állításával ellentétben ők még meg sem rendelték a kerítést, és egyelőre bizoytalan a projekt beindítása az engedély ellenére is, ugyanis még "számolnak". 

Brindza elmondta azt is, hogy szerinte eddig is törvénybe ütközött, ha a lakosság az erdőt járta, mert azon nicns kijelölt turistaútvonal, miközben a látogatók csak kijelölt turista útvonalon használhatják az erdőt. Ez persze nem egésze nvág egybe a hatályos törvénnyel, amely ennél azért megengedőbb.

Brindza azt is hozzátette, hogy a társaság 2037-ig nyerte el a vadászati jogot a területre. A vadaspark bővítésének terveiről annyit tudni, hogy az engedélyben az áll, a cél „a minőségi, trófeás nagyvadállomány elősegítése, a vadászati turizmus és a térségi vadászati idegenforgalom bővítése”.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.