Karácsony Gergely: Az egyetlen járható út a szavazás megismétlése

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Belpol

Nem tartja megnyugtatónak az újraszámlálás körülményeit a jelenlegi főpolgármester.

„Könnyű egy tollvonással az érvénytelen szavazatból érvényeset csinálni” – indokolta Karácsony Gergely, miért kellene megismételni a főpolgármester-választást Budapesten. Hangsúlyozta, hogy attól függetlenül, mi lesz az eredménye az újraszámlálásnak, „ha ezután Vitézy Dávidot, de akkor is ha engem hoz ki győztesnek a Nemzeti Választási Bizottság”, az ismételt szavazást meg kell tartani.

Felidézte, hogy Vitézy Dávid elsősorban arra számít, hogy sokan Szentkirályi Alexandrára és őrá is behúzták az ikszet, de így könnyű a Szentkirályira tévesen adott szavazatokat meghamisítani Vitézy javára. Hozzátette: ő jóhiszemű, így alapvetően erre nem számít.

Karácsony szerint azonban

„tiszta vizet kell önteni a pohárba”, mert kevés az esély arra, hogy az újraszámlálás körülményei tiszták lesznek.

Nem teljesen szabályosan sok helyen a választási biztosok nem külön urnában gyűjtötték a szavazatokat: „Ki tudja, azokkal mi történik, míg ideérnek.” Később kiemelte, hogy az urnák nem lezárt állapotban érkeznek a Nemzeti Választási Irodához, és az újraszámlálás eredményei egy kontroll nélküli, követhetetlen folyamat végén jönnek majd ki, amiben „a politikai szereplők delegáltjai” is részt vesznek.

Karácsony mindössze egy kicsivel, 324 szavazattal verte meg Vitézy Dávidot vasárnap, miután Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépett, és az LMP-s jelölt támogatására buzdított. Vitézy Dávidra szavazott Orbán Viktor is. Karácsony szerint „az egész káosz” azért van, mert a Fidesz félrevezette a saját választóit azzal, hogy visszaléptette a saját jelöltjét Vitézy javára, és ez nehéz helyzetet teremtett a szavazóbiztosoknak.

„Aki rám szavazott, pontosan kit támogat és miért. Aki a Fidesz valódi jelöltjére támogatta, nem tudhatta, ki áll mögötte” – mondta Karácsonyt, aki többször megismételte, hogy az eredmények manipulálásától tart. Amennyiben az NVI nem engedélyezi, hogy a választást megismételjék, Karácsony összehívja a szimpatizánsait péntek este 18 órára az NVB épülete elé.

Én azt gondolom, hogy ezt a választást mindenképpen meg fogom nyerni

- mondta, miután Rogán Antal emberének nevezte Vitézy Dávidot.

Tegnap Vitézy Dávid bizonyítékokat ígért arra, hogy érvénytelennek számoltak el érvényes szavazatokat, ezeket le is adta a Választási Irodánál, amely még tegnap bejelentette, hogy újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Karácsony Gergely ma úgy fogalmazott, az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk