Karácsony: Az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Belpol

Karácsony szerint nem volt biztosított, hogy ne lehessen belenyúlni a szavazólapokba. Sajtóinformációk szerint új választást is kezdeményezhet. 

Visszaéléseket emeleget Karácsony Gergely budapesti főpolgármester egy Facebook-posztban a főpolgármester-választási szavazatok újrászámlálásával kapcsolatban. 

Mint ismert, Karácsony Gergely a vasárnapi önkormányzati választáson mindössze 324 szavazattal nyert a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid előtt, Vitézy pedig már a választás éjszakáján újraszámlálást emlegetett, végül a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerda késő este úgy döntött, újraszámolják a szavazatokat.  

Karácsony most azt írta, azért tartunk itt, mert a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) szerint is a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon". Karácsony szerint ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől a választók megtévesztése volt a célja. "A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik" – írta. 

Ezután közölte, hogy 

"a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról".

Karácsony posztja szerint a fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”, mert az ülést egy óra alatt hívták össze, és a tagok az ülés előtt percekkel kapták csak meg a dokumentumokat, amelyekről első ránézésre látszott, hogy "a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a 'bizonyítékok'" – tette hozzá.

Karácsony szóvá tette azt is, hogy az NVB fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. Az NVB fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. "Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem - a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni" – írta. 

Karácsony emlékeztetett rá, hogy törvény szerint az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Szerinte ezért az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), viszont tudnak olyan kerületről, ahol az NVI utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez.

"Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni" 

– fogalmazott. 

Karácsony szerint ezért a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. "Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye" – tette hozzá. 

A Magyar Hang úgy tudja, Karácsony emellett a főpolgármester-választás megismétlését is kezdeményezheti, amit akár már csütörtök délután bejelenthet. A lap szerint Karácsony délután sajtótájékoztatón fog majd erről beszélni, a rendkívüli sajtótájékoztató tényét a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya meg is erősítette a lapnak, a témáját nem részletezve. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk