Hivatalos: újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

  • narancs.hu
  • 2024. június 12.

Belpol

Örülhet Vitézy, aggódik Karácsony.

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A bizottság háromnegyede úgy szavazott, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

Az NVB álláspontja szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás – írja a 444.hu. A szavazatokat pénteken számolják újra a sajtó nyilvánossága előtt.

Vitézy Dávid úgy reagált a döntésre: „Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni.”

Karácsony Gergely viszont megjegyezte, hogy bár Vitézy azt állítja, nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatára apellál, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak: „Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította.

Karácsony arra is célzott, hogy az események a kormánypárt akarata mentén alakulnak: „Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

Vitézy ma délután arról beszélt, hogy sokan lehetnek, akik véletlenül Szentkirályira is behúzták, majd rá is: ezek érvényes szavazatok lennének, hiszen csak egyetlen játékban lévő jelölt mellett szerepel az X.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk