Kegyelmet kaphatott Balmazújváros több éve elítélt polgármestere

  • narancs.hu
  • 2022. október 6.

Belpol

Veres Margit 2018-ban kapott letöltendő börtönbüntetést, de nem vonult be, mert kegyelmi kérvényt adott be az államfőhöz.

Köztársasági elnöki kegyelemben részesülhetett Veres Margit, Balmazújváros korábbi polgármestere, akit 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek vesztegetés elfogadása miatt – írja24.hu.

A lap ezt abból az információból vezeti le, hogy amint korábban a hvg.hu közérdekű adatigényléséből kiderült, Áder János hivatali idejének utolsó hónapjaiban 173 kegyelmi kérvényt kapott, amelyek közül 6-ot pozitívan bírált el, a többit elutasította. Az pedig szintén kiderült, hogy Veres Margit kérvényét elbírálták, mert Novák Katalin hivatala azt közölte, hogy a köztársasági elnök előtt nincs olyan kegyelmi ügy, amely a hivatalba lépése előtt érkezett volna.

Veres Margitot nem érte el a lap, ügyvédje, Rácsai Lajos azt mondta, nem kapott felhatalmazást részletek közlésére. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a volt polgármester szabadlábon van, és azt sem cáfolta, hogy kegyelmet kapott.

Veres a kegyelem elbírálását szabadlábon várhatta ki. A 24.hu szerint az is a kegyelem pozitív elbírálása mellett szól, hogy Veres korábban perújítási kérelmet nyújtott be a bíróságra, hogy bizonyítsa az igazát, januártól büntetőeljárás volt folyamatban a Debreceni Ítélőtáblán. A bíróság a lap kérdésére azonban azt közölte, hogy a perújítási kérelmet június 2-án kevesebb mint egy hónappal Áder utolsó hivatali napját követően visszavonták. A cikk úgy érvel, nem volna logikus a kérelem visszavonása, ha Veresnek valóban börtönbe kellene mennie öt évre.

Mint ismert, a volt polgármestert azért ítélték el, mert 400 ezer forinttal és egy autóval kente meg egy vállalkozó annak érdekében, hogy támogatást szerezzen a rendezvénycsarnokának felépüléséhez.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Veresnek bár börtönbe kellett volna vonulnia, a kegyelemre várás miatt helyette céget alapított és sorra nyeri az uniós agrártámogatásokat. De azt is megírtuk, mikor egy hajdúnánási bálon tűnt fel az elítélt volt polgármester, és a környékbeli fideszes potentátokkal bulizott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk