Csütörtök hajnalban Karácsony Gergely személyesen győzködte a sztrájkoló kukásokat

  • narancs.hu
  • 2022. október 6.

Belpol

A főpolgármester az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott, de csütörtökön sem indultak el a kukásautók.

Karácsony Gergely a Facebook oldalán tett közzé egy videót arról, hogy csütörtök hajnalban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel kimentek a BKM Ecseri úti telepére, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten, hogy ott találkozzanak azokkal, "akik nélkül nem működik a város".

A főpolgármester azt írta, "a megélhetési gondjaik, az elszabadult árak, az egekbe szökő rezsiköltségek dühössé teszi őket, és teljesen természetes, hogy ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük. Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt. Nem udvariaskodtam én sem, semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó."

FKF sztrájk: folytatódnak a tárgyalások

A ma reggeli 4:30-as munkakezdéskor mi is ott voltunk Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel a BKM Ecseri úti telepen, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten. Azokkal a kollégainkkal találkoztunk, akik nélkül nem működik a város. A megélhetési gondjaik, az elszabadult árak, az egekbe szökő rezsiköltségek dühössé teszi őket, és teljesen természetes, hogy ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük. Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt. Nem udvariaskodtam én sem, semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó. Megerősítettem az ajánlatunkat, a lehetőségeink határáig elmenve próbáljuk segíteni a dolgozóinkat a megélhetési válságban, ezért az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlottam a kollégáknak. Erről fogunk tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is. Beszéltem ma reggel a város helyzetéről, arról, hogy Budapest saját bevétele arra sem elég ma, hogy az egekbe emelt áramszámlát kifizessük. De mi nem engedünk így sem a szolidaritásból, hogy annyit segítsünk, amennyit csak tudunk. Hogy többet tudjunk, ahhoz az kellene például, hogy a kormányzati Kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett. Szövetségese vagyok a dolgozóknak, hogy ezt visszaszerezzük a városnak. A tárgyalások folytatódnak. Azon dolgozunk, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a kollégák felvegyék a munkát. A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen. Budapest természetesen minden segítséget megad ehhez. #Budapest

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, October 6, 2022

Karácsony megerősítette a főváros ajánlatát, miszerint az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást kaphatnak a szemétszállításban dolgozók. Erről tárgyalnak majd a budapesti cégek szakszervezeteivel.

Azt írta, dolgoznak azon, hogy újra meginduljon a szemétszállítás. A kukásautók azonban a ma hajnali találkozó után sem indultak el. Király András, a munkavállalói delegáció koordinátora, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a városvezetés érveit meghallgatva úgy döntöttek, új javaslatot tesznek a munkaadónak, amelynek részletei még formálódnak. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az újabb tárgyalási kör lezárulhat-e csütörtökön.

Szerdán még arról volt szó, hogy mivel a szemétszállítás lényegében leállt Budapesten, Karácsony azt szeretné, ha a hulladékszállítást ideiglenesen a Katasztrófavédelem látná el. Akkor mindehhez hozzátette, hogy "a tankerületekkel ellentétben nem vizsgáljuk a kialakult sztrájk munkajogi körülményeit és nem bocsájtjuk el a munkavállalóinkat".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?