„Közös ismerőseink hosszabb ideje szorgalmazták” – Németh Sándor a Vajna-ebédről

Belpol

Tegnap Andy Vajnával ebédelt Németh Sándor, az ATV tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze. Lapunknak azt mondja, a nyers halról, sportról és Hollywoodról esett szó, az ATV-t pedig nem fogja elérni a fideszes terjeszkedés.

magyarnarancs.hu: Facebook-bejegyzése alapján mintha meglepődött volna, hogy hír lett Andy Vajnával elköltött ebédjéből.

Németh Sándor: Megdöbbentett, hogy ezen meg lehet döbbenni. Elsősorban egyházvezető vagyok, és időszakonként eddig is találkoztam a kulturális, gazdasági, politikai szférában tevékenykedő emberekkel. Ez történt tegnap is.

magyarnarancs.hu: Andy Vajnával találkozott korábban?

NS: Nem, de közös ismerőseink hosszabb ideje szorgalmazták, hogy kerüljünk beszélő viszonyba. Az időbeosztásunk most tette lehetővé a találkozót.

Németh Sándor és Andy Vajna

Németh Sándor és Andy Vajna

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Melyikük kezdeményezte az ismerkedést?

NS: Erre azért tudok nehezen válaszolni, mert közvetítők voltak, és a stábtagjaim egyeztettek, nem én. Legalább egy éve húzódik ez, nem tudom pontosan, kitől jött az ötlet.

magyarnarancs.hu: Térjünk rá arra, hogy mi hangzott el önök között!

NS: Vidám hangulatú beszélgetés volt ez, mondhatnám polgári csevej, semmilyen előre meghatározott témánk nem volt. Messzemenőkig tisztelem a Magyar Narancs olvasóit, de csak arról tudok beszámolni, ami történt. Először is a nyers halnak az egészségre gyakorolt hatásáról beszéltünk. Az 50 felettieknél kötelező téma a sport is. Beszéltünk arról, hogy a hollywoodi sztárok mit szeretnek Budapestben. Beszéltünk az Egyesült Államokról, a választási kampányról, Trump úrról. Arról is szó volt, hogy nemzetközi összevetésben milyen a magyarországi filmiparban, médiában, kommunikációs területen dolgozók szakmai nívója.

magyarnarancs.hu: A kettejük által tulajdonolt tévétársaságok, a Tv2 és az ATV szóba sem kerültek?

NS: Sem a televízió, sem a belpolitika nem volt napirenden.

magyarnarancs.hu: Abból, amit elmond, ez egy kapcsolatfelvevő beszélgetésnek tűnik. De mi lehet a kapcsolatuk hosszabb távú célja?

NS: Személyes ismeretségre jutottunk, a továbbiakban nem akarjuk egymást elkerülni, ha találkozunk valahol. Ennyi. Együttműködéssel, megállapodással kapcsolatos megjegyzés nem hangzott el. Az elképzelhető, hogy ha keresztényi, bibliai témájú filmet tervezne a Filmalap, az minket is érdekelne.

magyarnarancs.hu: Egyáltalán milyen minőségükben tárgyaltak egymással? Mint filmügyi kormánybiztos és egyházvezető, vagy mint tévétulajdonosok?

NS: Elsősorban lelkészként voltam jelen, ahogy Jézus is leült minden emberrel, „bűnösökkel, vámszedőkkel”, úgy nekem is nagyon fontos, hogy a Hit Gyülekezete körül széles társadalmi kapcsolatrendszer működjön. Ha nem ápolnám a társadalmi kapcsolatokat, akkor azt mondanák, hogy elszeparálom magunkat a társadalomtól, ha pedig ápolom, akkor úgy látszik, összeesküvést gyanítanak. De hogy mindenkinek békés karácsonya legyen: semmiféle paktum nem köttetett, nem fogjuk kirobbantani a harmadik világháborút.

magyarnarancs.hu: Habony Árpád és volt felesége, Kaminski Fanny mit kerestek önök mellett?

NS: Én nem tudtam, hogy Habony Árpáddal találkozni fogok, nem ismertem korábbról Habony urat. Odajött az asztalunkhoz, köszönt Vajna úrnak, nekem bemutatkozott, és leült a szomszédos asztalhoz. A hölgyről utólag tudtam meg, hogy kicsoda, egyébként egy kisfiú is volt vele. Néhány másodpercig, maximum fél percig állhattak az asztalunknál. Több mint egy évtizedet töltöttem illegális szervezetekben, gondolja, hogy ha konspirálni akarok, akkor olyan helyre megyek, ahol jobbról-balról bárki megláthat, belehallgathat a beszélgetésembe?

Kaminski Fanny és Habony Árpád

Kaminski Fanny és Habony Árpád

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Habonyék teljesen véletlenül ebédeltek a szomszéd asztalnál, vagy Andy Vajna szervezte ezt így?

NS: Nem tudom, mert nem ismerem a kettejük közti viszonyokat.

magyarnarancs.hu: Ez a találkozó talán nem is önmagában volt hírértékű, hanem Kálmán Olga távozásának bejelentése után…

NS: A Kálmán Olga-ügyről elmondtam, amit el akartam, a többi nem rám tartozik. Számomra le van zárva a dolog, a továbbiakról a televízió vezetőit kell megkérdezni.

magyarnarancs.hu: Miért érezte szükségesnek, hogy külön kitérjen Kálmán Olga új munkáltatójára, Simicska Lajosra, és az ő „Orbán Viktor elleni vendettájára”?

NS: Személyesen nem szeretnék bekerülni egy ilyen öldöklésbe, ettől én távol akarom magam tartani. De ennek semmi köze az ATV szerepéhez, amely továbbra is ellenzéki televízióként tevékenykedik, de gyűlölködésben, bosszúhadjáratban nem kívánunk részt venni. Tulajdonosként sem vagyok partner abban, hogy olyan követelményeket támasszak, ami alapján valakit gyűlölni kell. Ez nemcsak Orbán Viktorra, hanem mindenki másra, így Simicska Lajosra is vonatkozik.

magyarnarancs.hu: Úgy érzi, hogy a Simicska-média gyűlöli Orbán Viktort?

NS: Ezzel kapcsolatban leírtam, amit gondolok. A jövő majd megmutatja, hogy merrefelé megy a médiának ez a része. Nem akarok olyanba belemenni, ami még nem történt meg.

magyarnarancs.hu: Tart attól, hogy Kálmán Olga mellett az ATV más munkatársait is megpróbálja leszerződtetni a Simicska-portfólió?

NS: Ezzel kapcsolatban a televízió vezetői nyilatkoztak, úgy gondolom, hogy amit mondtak, az hiteles.

magyarnarancs.hu: A Vajna–Habony fotó azért is érdekes, mert mintha igazolná a Friderikusz Sándor októberi Index-interjújában elmondottakat. A tévés akkor arról beszélt, hogy Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója tervez egy találkozót Vajnával és Habonnyal.

NS: Ez azért volt értelmetlen és súlytalan állítás, mert miért ne beszélhetnének az ATV vezetői más csatornák vezetőivel. Fontos, hogy ilyen szakmai kapcsolatok kialakuljanak az RTL-lel, a Hír Tv-vel, a Tv2-vel és más csatornákkal is. Ebben nem kell valami ördögit látni, nem árulásról van szó, egyszerűen ki kell alakítani a modus vivendit a csatornák között is. Például azért, hogy a munkavállalók csatornaváltása kulturáltabban menjen, ne legyen belőle olyan elmebetegséget súroló hisztériaroham, mint most.

magyarnarancs.hu: Rendben, de Vajna és Habony legalább annyira politikai szereplők, mint médiatulajdonosok.

NS: Nem vagyok benne a tévé mindennapi irányításában, de semmi kivetnivalót nem látok abban, ha a menedzsmentek tartják a kapcsolatot. Ez elsősorban gazdasági tevékenység, a tulajdonos szempontjából egy befektetés, nem ideológiai alapon szerveződik. Az ATV-nek is legalább ugyanolyan nehéz fennmaradnia, mint a Magyar Narancsnak.

magyarnarancs.hu: Arról megkérdezte önt a menedzsment, hogy a népszavazási kampány kormányzati hirdetéseit leadja-e a csatorna?

NS: Igen, jött egy kérdés a tulajdonosi körhöz, és azt mondtuk, hogy be lehet fogadni a hirdetéseket, mert a televíziónak szüksége van minden bevételre.

magyarnarancs.hu: Elmondta a népszavazás előtt, hogy a „nem” szavazat mellett van. Azzal egyetértett, hogy a kampányban a menekülteket terroristáknak, erőszaktevőknek bélyegezték?

NS: Ezeket a hirdetéseket a propaganda természetéből kell megközelíteni. Mind a két oldal sarkított. A történelem bizonyította, hogy sokkal bonyolultabb és árnyaltabb a kép. Számos terrorista érkezett Európába, ugyanakkor nem lehet azt állítani, hogy minden menekült terrorista, sok közöttük a tisztességes, becsületes ember.

magyarnarancs.hu: Különösen a Népszabadság bezárása óta érzékelhető egy félelem a médiában az ellenséges szándékú felvásárlásoktól. Nem tart attól, hogy az ATV-t is megkörnyékezik a kormányközeli befektetők?

NS: Más oldalról jöttek eddig az ajánlatok, de persze, van bennünk egy bizonyos éberség.

magyarnarancs.hu: Lenne olyan vételi ajánlat, amire igent mondana?

NS: Ezen most nem gondolkozom. Az biztos, hogy a Fidesz térhódításának nem lesz áldozata az ATV.

A tv-nél nem tudták

A Németh–Vajna-találkozóról megkérdeztük az ATV-t is. Németh Szilárd hírigazgató (Németh Sándor fia) válaszát az alábbiakban közöljük.

„A beszélgetés Andy Vajna és Németh Sándor között zajlott. Mivel kettejük találkozója egyáltalán nem érintette az ATV-t, ezért arról én is csak utólag szereztem tudomást, az internetről.

Az ATV ugyanaz a tv marad, mint amit a képernyőn most is látnak: nem lesz sem a mostani, sem más, jövőbeni kormány szócsöve. Olyan személyeket keresek a nagyszerű Kálmán Olga helyére, akik garanciát jelentenek erre. Nem működünk együtt, de nem is háborúzunk egyetlen más tv-csatornával, és annak tulajdonosával.”

Figyelmébe ajánljuk