Mécsest is tettek a kivágott fa csonkjára a tihanyiak

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Belpol

A nemes nyárt végül elkerülte a kerékpárút, de a NIF szerint akadályozta a kilátást. És nem is volt 250 éves, csak 40.

A tihanyi kerékpárút kiszélesítése miatt több fával együtt kivágtak egy olyan nemes nyárt is, amelyet tavaly az év fájának jelöltek, és azt írták róla, 250 éves – írja a Telex.

A fa sorsát azért viselték a szívükön a helybeliek, mert messziről látszott, és aki hazafelé jött a 71-es főúton, az a leágazásnál álló fát látva érezhette, hogy megérkezett, ez a környék szimbóluma, „Tihany kapuja volt”.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) azt mondta, hogy a kerékpárút nyomvonalának változása miatt vált szükségessé több fa kivágása, de újakat ültetnek helyettük. A tihanyiak azonban most azon háborodtak föl, hogy bár a szép fát kivágták, a bicikliút alapja is kész, és ez épp elkerüli a fa csonkját, amelyet ott hagytak.  „Az lenne a minimum, hogy az érintett szervek beismerik a hibájukat” – idéz a Telex egy olvasót, aki szerint a tihanyiak véleményét tükrözi, hogy akadt, aki mécseseket tett a kivágott csonkra.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága a portálnak azt nyilatkozta, nem történt természetkárosítás, engedéllyel vágták ki a fákat. A NIF szerint sem történt hiba, és attól, hogy nem megy át a helyén a nyomvonal, még nem volt felesleges a fa eltávolítása, mert „a 71-es főút és a Tihanyi bekötőút kereszteződéséhez gépjárművel vagy kerékpárral érkezők látóterét csökkentette, láthatóságát is zavarta, ezzel növelve a baleseti kockázatokat. A főút megfelelő színvonalú üzemeltetését is akadályozta azzal, hogy a vízelvezető árokban állt”.

A NIF  és a nemzeti park válasza arra is kitért, hogy a fa az eddigi hírekkel ellentétben nem volt 250 éves, csak 40, ez az évgyűrűi alapján egyértelműen megállapítható.

Azt, hogy az a nemes nyár 250 éves, az Ökotárs Alapítvány oldalán lehetett olvasni. A Telexnek azt írta az Ökotárs, hogy amikor egy-egy fát neveznek Az év fája versenyre, az adatlaphoz szükséges információkat a jelölő adja meg. Ezeket az információkat a jelek szerint az alapítvány nem ellenőrzi. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk