Nem kapott zöld utat Németh Szilárd birkózóakadémiája a fideszes önkormányzattól

Belpol

Szűk fél éve került Németh Szilárdhoz a Csepel SC Alapítvány és a hozzá tartozó több hektáros ingatlanvagyon. De Csepel önkormányzata csak nem akarja feloldani a változtatási tilalmat az ingatlanokon.

„A munka gőzerővel folyik, a dolgok jelenlegi állásánál azonban még nem érett meg a helyzet sajtónyilatkozatra, így nem kívánunk nyilatkozni” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére Süle László, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kurátora.

A Németh Szilárd Fidesz-alelnök és birkózó szövetségi elnök által létrehozott akadémia még november végén szerezte meg a kerületi sportegyesületet, a Csepel SC Alapítványt, amivel jelentős ingatlanvagyonra is szert tett a kerületben: így már a KIMBA tulajdonolja a 12 ezer fős Béke téri labdarúgó stadiont, a hozzá tartozó létesítményeket, valamint a Hollandi úti és a Gubacsi hídnál található sporttelepeket. A tulajdonosváltás körüli fejleményekről a karácsonyi lapszámunkban számoltunk be részletesen. 

Németh Szilárd még decemberben a Magyar Nemzetnek nagy tervekről beszélt, azt mondta, hogy az ingatlanok állapotának felmérése, felújításának tervezése, valamint az azokat használó sportegyesületekkel, sportolókkal, sportvezetőkkel való tárgyalások következnek. „Ennek függvényében dönthetünk arról, hogy mit és hogyan kell modernizálnunk, milyen szervezési kultúrát és működési rendet kell kialakítanunk” – fogalmazott.

Süle László kurátor pár nappal később az MTI-vel azt közölte, hogy már zajlik az ingatlanok felmérése, amelyet egy-két hónapon belül le is zárnak, ezt követően kiadják a tervezési megbízásokat, egy éven belül konkrét terveik lesznek, de azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy egy épületet hamarosan felújítanak.

Mostani megkeresésünkre viszont a kurátor nem avatott be a részletekbe, csak annyit közölt, hogy 

„a munka gőzerővel folyik”. 

Az önkormányzatot még mindig nem keresték meg

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Németh Szilárd „gőzerővel” egyeztet prominens kormányzati szereplőkkel, de csepeli fideszes önkormányzati képviselőkkel is találkozott. Továbbá voltak jelek arra vonatkozóan is, hogy elkezdődött a KIMBA és a Csepel SC Alapítvány összefonódása: az akadémia Hollandi úti csarnokának falára felkerült a csepeli sportklub címere, illetve az országgyűlési képviselő új, Csepel SC-s mezről posztolt a Facebookon.

Ennél konkrétabb fejlemény a fejlesztésekre vonatkozóan, hogy a tervek szerint a Béke téri komplexumban paralimpiai sportközpont létesül, amit februárban jelentettek be a Csepel SC csarnokában. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke akkor azt mondta, hogy „az új csarnok a parasport teljes spektrumát kiszolgálja majd, de multifunkcionális lesz, és nemcsak parasportolók használhatják”. Ennek ellenére arról nem tudunk, hogy az ingatlanok tekintetében bármi változtatás történt volna, és a helyszínen járva sem láttuk építkezések nyomait. De elviekben jelenleg még nem is lehetne fejlesztéseket megvalósítani a területen. 

A Béke téri komplexumban jelenleg ilyen állapotok uralkodnak: 

 
Fotó: Narancs.hu
 

 
Fotó: Narancs.hu
 

 
Fotó: Narancs.hu
 

 
Fotó: Narancs.hu
 

Él a változtatási tilalom

De elviekben jelenleg még nem is lehetne fejlesztéseket megvalósítani a területen. 

„A változtatási tilalom év végéig, novemberig tart”

– közölte ugyanis megkeresésünkre a csepeli önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy amíg a tilalom él, addig nem lehet értéknövelő változtatást végrehajtani, telket átalakítani az ingatlanon, magyarul felújítani vagy átépíteni sem, csak akkor, ha a kormány kiemelt beruházássá minősíti az önkormányzat által nem is ismert terveket. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ezidáig semmilyen megkeresés nem is érkezett hozzájuk a KIMBA részéről. 

Arról sokat lehetett olvasni az utóbbi időben, hogy Németh Szilárd és Borbély Lénárd, jelenlegi fideszes csepeli polgármester között megromlott a viszonyt. Úgy tűnik, hogy a tulajdonosváltás óta eltelt szűk fél évben sem közeledtek egymáshoz a felek.

Tavaly év végén találkoztunk Borbéllyal, aki akkor úgy fogalmazott, hogy „a megválasztásunk óta ugyanazt képviselem; a csepelieké kell, hogy legyen a Csepel SC. Németh Szilárd is erről beszélt 15 éven keresztül. Ez úgy valósulhat meg, ha az állam, de leginkább akkor, ha az önkormányzat tulajdonába kerül”. Szembesítettük Süle Lászlót, a KIMBA-kurátort az érvényes változtatási tilalommal, de erre vonatkozó kérdésünkre nem válaszolt. 

(Címlapképünkön: Páni Róbert, a magyar csörgőlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Kovács Attila, a magyar csörgőlabda-válogatott tagja és Németh Szilárd, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a csepeli paralimpiai sportközpont létesítéséről szóló emléktábla felavatásán a Csepel SC megújuló Béke téri sportkomplexumában 2021. február 22-én. Fotó: MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk