Novák Katalin: "Természetes, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket"

  • narancs.hu
  • 2024. február 6.

Belpol

Nem különösebben magyarázkodik a pedofil bűnöző bűnsegédjének felmentéséről.

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is"

– ennyit mondott Novák Katalin az ATV kérdésére a jókora közfelháborodást kiváltó kegyelmi döntéséről.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon molesztálásokért jogerősen elítélt egykori igazgatója, V. János helyettesének és bűnsegédjének, akit három év négy hónapra ítéltek, többek között azért, mert az igazgatóval együtt megpróbálta rábírni az egyik gyereket, hogy vonja vissza vallomását. Az igazgató, V. János 2006 és 2014 között legalább tíz rábízott fiatalt zaklatott.

A köztársasági elnök még arról beszélt: van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetesnek nevezte,

hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is.

 
Novák Katalin, az aláíró
Fotó: MTI/Sándor-palota

"Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom" – ezt is elmondta Novák Katalin az örmény államfővel tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte "az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz".

Azokra a kérdésekre, miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, nem adott egyenes választ. Az ATV tudósítása szerint azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.

Mióta kiderült a botrányos kegyelemadás ténye, sorra követelik pártok és különböző szervezetek az elnök lemondását, vagy kezdeményezik azt, pénteken pedig ennek apropóján tüntetés lesz a várban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk