Aláírásgyűjtésbe kezd a DK Novák Katalin lemondatásáért

  • narancs.hu
  • 2024. február 6.

Belpol

"Nem élhet vissza erkölcstelen módon az államfői hatalmával, hogy felmentsen a börtönbüntetés alól az Orbán-családdal és a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló, pedofilsegítő bűnözőt."

Kálmán Olga hétvégén levelet írt Ferenc pápának, hogy tájékoztassa a katolikus egyházfőt arról, "az ő nevét, az ő látogatását felhasználva" kinek adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök. A Sándor-palota aznapi közleményében az állt, hogy "a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet."

A DK közben méltatlansági eljárást kezdeményez Novákkal szemben. Kedden meg már Kálmán Olga

aláírásgyűjtést hirdetett, és a köztársasági elnök lemondását követeli.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon molesztálásokért jogerősen elítélt egykori igazgatója, V. János helyettesének és bűnsegédjének, akit három év négy hónapra ítéltek, többek között azért, mert az igazgatóval együtt megpróbálta rábírni az egyik gyereket, hogy vonja vissza vallomását. Az igazgató, V. János 2006 és 2014 között legalább tíz rábízott fiatalt zaklatott.

Novák 2023. április 27-én döntött a kegyelemről, 21 másik mellett, ami rekordnak számít. Nem minden nevet hoztak nyilvánosságra, és talán sose derült volna ki ez a döntés sem, ha az érintett pedofilsegítő a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint "Novák szégyent hozott a köztársasági elnöki tisztségre, ezzel pedig méltatlanná vált annak betöltésére".

Kálmán Olga szerint

Magyarország köztársasági elnöke "nem élhet vissza erkölcstelen módon az államfői hatalmával, hogy felmentsen a börtönbüntetés alól az Orbán-családdal és a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló, pedofilsegítő bűnözőt".

"Nem engedhetjük meg, hogy Novák Katalin még több pedofilt engedjen szabadon, veszélyeztetve gyerekeinket és unokáinkat! Nem lehet egy pedofilsimogató Magyarország legfőbb közjogi méltósága, nem képviselheti a magyarokat államfőként sem itthon, sem külföldön!" – szól a DK közleménye.

Mindeközben nemcsak a DK szeretné elmozdítani Novák Katalint: a Momentum lemondását követelő tüntetést szervez, az MSZP megfosztási eljárást kezdeményez. A Mi Hazánk pedig törvénymódosítást akar, hogy ne kaphasson elnöki kegyelmet olyan, aki szexuális bűncselekmény érintettje.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?