Nyílt levélben osztja ki Iványit a Belügyminisztérium

Belpol

Orosházán viszont a fideszes többségű képviselő-testület tervbe vette, hogy a MET ottani intézményének gyorssegélyt ad a bajban.

Nyílt levélben reagált a Belügyminisztérium a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetőjének, Iványi Gábornak a múlt heti bejelentésére. A MET-et korábban felszólította az MVM, hogy rendezze közműtartozását, különben öt nap múlva kikapcsolja az áram- és gázszolgáltatást az egyház intézményeiben. Iványiék erre készülve áramfejlesztő berendezésekre kezdtek gyűjteni, hogy legalább villany legyen az intézményekben. 

A BM nyílt levele idézi Iványit, aki múlt héten azt is nyilatkozta, ki fogja tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fog tudni mit tenni. 

„De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt” – olvasható a Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár által aláírt nyílt levélben.

Fülöp közli, az utóbbi 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatást kapott csak a szociális feladatainak ellátására a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület.

„Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések. De Iványi Gábor ezzel nem foglalkozik, helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet” – érvel az államtitkár.

Szerinte Iványi valótlan dolgokat állított az utóbbi napokban, mert a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület nem húszezer, csak ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat, ezt állami támogatásból teszik, 2010 óta 8,6 milliárd forintot kaptak erre, és Budapesten a hajléktalanellátás férőhelyeinek csupán 5 százalékát tartják fönn.

A BM adatai szerint országszerte 240 szervezet vesz részt a hajléktalanok ellátásában, és közülük a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap ehhez normatív finanszírozást. Ezek közül egyiknek sincs adótartozása. 

Fülöp Attila megismétli, amit korábban már deklaráltak a kormány oldaláról, hogy ha a MET megszünteti a szolgáltatásait, az állam és az önkormányzatok el fogják látni az általuk eddig gondozott rászorultakat is. Igaz, ahhoz, hogy egy szociális szolgáltatást megszüntethessen egy szervezet, azt három vagy hat hónappal korábban jeleznie kell a kormányhivatalnak.

„Aki a szociális területen feladatteljesítést vállal állami finanszírozás mellett, példát is mutat kiállásával, tetteivel. Jelenleg Iványi Gábor tetteivel, kiállásával a rájuk bízottakat veszélyezteti, és saját a MET munkavállalóival szemben felelőtlenül jár el. Bízom benne, hogy a személyeskedésen még felül tud kerekedni a másokért vállalt felelősségvállalás, és a többi szolgáltatóhoz hasonlóan a MET is teljesíti az alapvető elvárásokat: betartja a törvényeket, megfizeti az adót, ellátja az elvállalt feladatát” – zárja a nyílt levelet az gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Orosházán pedig épp segítenek

 Lélegzethez juthat Iványi Gáborék orosházi oktatási intézménye. Mind a többségben lévő Fidesz-KDNP, mind a helyi ellenzék egyetért abban Orosházán, hogy a helyben működő Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Általános Iskola gyors segítségként összesen 10 millió forintos támogatásban részesüljön. 

Ritka alkalom a hazai közéletben, hogy egy helyben fontos, egyben országos ügyben egyetértsen a kormánypárt és az ellenzék egy város képviselő-testületében. Ez látszik megvalósulni Orosházán, ahol az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több tucat tanárral, alkalmazottal működteti a Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Általános Iskolát, ahol 120 hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoznak.

Többször megírtuk, hogy bár a MET teljesíti a bevett egyházzá nyilvánítás követelményeit, ám ezt a státuszt az állam mégsem adja meg, így pedig az elmúlt években elestek az egyházi kiegészítő támogatástól, amelyek eddigi összértéke eléri a 12 milliárd forintot. Emellett az evangéliumi testvérközösség 2 milliárd forintra perli a NAV-ot is, amiért szerintük az adóhatóság az utóbbi hat évben törvénytelenül visszatartotta az adó egyháznak járó 1 százalékát. Az ebből fakadó anyagi gondok miatt a NAV nagy tételeket von el a MET-től, amely emiatt már saját alkalmazottait sem tudja fizetni. Ráadásul az áramszolgáltató kilátásba helyzete, hogy a tartozások miatt megszünteti szolgáltatását. Ha ebből fakadóan a MET intézményeinek tanulói és ellátottjai az utcára kerülnének, az szociális katasztrófával fenyeget.

Mindez igaz a viharsarki városban is. A csütörtöki testületi ülésre készült előterjesztés tartalmazza, hogy MET kérelemmel fordult az orosházi önkormányzathoz. Mégpedig azért, mert az elmúlt hónapokban az egyház csak részben vagy egyáltalán nem kapta meg a működéséhez szükséges állami és alapnormatívát, így már alkalmazottait sem tudja kifizetni. Az általuk kért 10+5 millió forintos támogatást (az első tétel gyorssegély, a második kölcsön) teljes egészében az elmaradt bérek kifizetésére akarják fordítani. A Narancs.hu megtudta, az orosházi intézményük egyhavi költsége mindenestől együtt 11-12 millió forint. Az elmúlt napokban és hetekben helyi civilek, élükön Szelényi Zoltán orvossal, a „Gyógyítsuk meg Békés megyét!” mozgalom vezetőjével néhány millió forintot már gyűjtöttek a helyi MET működtette iskolának és óvodának.

Az orosházi kormánypárt és az ellenzék között már a bizottsági ülésen olyan kompromisszum jött létre, hogy az előterjesztés szerint 5 millió forint gyorssegéllyel és 5 milliós kölcsönnel segítik az intézményt, hogy pillanatnyi lélegzetvételhez jusson. Ez egy hónapra elég forrás. A helyi ellenzék egyik képviselője, Fetser János portálunknak elmondta, minden bizonnyal azért támogatja ezt a megoldást a Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester vezette helyi kormánypárti frakció, mert nem akarnak országos botrányt a városban. Az előzetes egyetértés nyomán szinte biztosra vehető, hogy csütörtökön ezt a határozati javaslatot a képviselők nagy többséggel megszavazzák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?