Havi több mint 100 millió forintot von le Iványi Gábor egyházának támogatásából a NAV

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Belpol

Krízisalapban gyűjtik a pénzt a dolgozók fizetésére.

Júliusban eddig mindössze 75 ezer forintot kaptak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkalmazottai, pedig sokan alig élnek jobb körülmények között, mint azok, akiket ellátnak – derül ki az Euronews riportjából. Az egyháznál dolgozó ezer ember bére havonta 220 millió forint körül van, és nagyjából ennyi pénzt kaptak eddig az államtól, a NAV azonban most havi több mint 100 milliót von le a támogatásból.

A több mint 40 intézményben 20 ezer rászorulóval foglalkozó szervezet jelentős köztartozást halmozott fel, miután a kormány 2012-ben elvette egyházi státuszát, és ezzel a bevételeinek 40 százalékát is. Bár a státuszt azóta sikerült visszaszerezni – részben azért, mert az elvételének jogellenességét az Alkotmánybíróság is kimondta –, az elmaradt támogatásokat nem, ráadásul az elmúlt hónapokban a NAV elkezdte levonni a felgyülemlett tartozást a még nekik járó normatívából.

„Megfosztanak olyan jogainktól, amikért a kommunizmusban nyolc évig küzdöttünk. Még fölfüggesztett börtönbüntetést is kaptam akkor, az utcán prédikáltam öt éven át. Hát ez a világ jön vissza az egyik rendszerváltó pártnak a vezetésével, amely elnökének az első két gyerekét például én kereszteltem”

– mondta Iványi. Szerinte a hatalom pusztán azért üldözi az egyházát, mert ő nyíltan kritizálja Orbán Viktor autokrata módszereit. A MET azonban nem adja fel: az egyház most szponzorokat keres, az adományozóktól pedig egy krízisalapba gyűjti a pénzt a dolgozók fizetésére. Tavaly egyébként 52 ezren adták nekik az adójuk 1 százalékát, ezzel negyedikek lettek az egyházak sorában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.