Havi több mint 100 millió forintot von le Iványi Gábor egyházának támogatásából a NAV

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Belpol

Krízisalapban gyűjtik a pénzt a dolgozók fizetésére.

Júliusban eddig mindössze 75 ezer forintot kaptak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkalmazottai, pedig sokan alig élnek jobb körülmények között, mint azok, akiket ellátnak – derül ki az Euronews riportjából. Az egyháznál dolgozó ezer ember bére havonta 220 millió forint körül van, és nagyjából ennyi pénzt kaptak eddig az államtól, a NAV azonban most havi több mint 100 milliót von le a támogatásból.

A több mint 40 intézményben 20 ezer rászorulóval foglalkozó szervezet jelentős köztartozást halmozott fel, miután a kormány 2012-ben elvette egyházi státuszát, és ezzel a bevételeinek 40 százalékát is. Bár a státuszt azóta sikerült visszaszerezni – részben azért, mert az elvételének jogellenességét az Alkotmánybíróság is kimondta –, az elmaradt támogatásokat nem, ráadásul az elmúlt hónapokban a NAV elkezdte levonni a felgyülemlett tartozást a még nekik járó normatívából.

„Megfosztanak olyan jogainktól, amikért a kommunizmusban nyolc évig küzdöttünk. Még fölfüggesztett börtönbüntetést is kaptam akkor, az utcán prédikáltam öt éven át. Hát ez a világ jön vissza az egyik rendszerváltó pártnak a vezetésével, amely elnökének az első két gyerekét például én kereszteltem”

– mondta Iványi. Szerinte a hatalom pusztán azért üldözi az egyházát, mert ő nyíltan kritizálja Orbán Viktor autokrata módszereit. A MET azonban nem adja fel: az egyház most szponzorokat keres, az adományozóktól pedig egy krízisalapba gyűjti a pénzt a dolgozók fizetésére. Tavaly egyébként 52 ezren adták nekik az adójuk 1 százalékát, ezzel negyedikek lettek az egyházak sorában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.