Nyugdíjazták a népszerű győri plébánost

  • narancs.hu
  • 2024. június 15.

Belpol

Noha kora szerint indokolt volt, Benkovich atya szíve szerint maradt volna még plébános – abban a templomban, amelyet a 80-as években ő hozott létre.

A győri pap, aki a szocializmusban épített templomot, valóban nyugdíjba vonul. Hetvenhét éves, tehát a kora alapján ez indokolt is lehet, de Benkovich Ferenc atya még maradt volna a plébánián, amit ő épített a hívekkel. Egy-két hónapja még arról írt a helyi sajtó, hogy a Szent Anna nyugdíjasotthont szeretné bővíteni, és erről tárgyalt is a győri polgármesterrel – írja a Telex.

A városban nagy port kavart, amikor néhány hete híre ment, hogy várhatóan nyugdíjazni fogja a püspöke. Két hete a hívek a templomszentelés óta nem látott tömeggel demonstráltak papjuk mellett az úrnapi körmeneten. Ezek után pedig levelet írtak Ferenc pápának és Erdő Péter bíborosnak is, hogy az atya maradhasson.

 

A kérdés szombaton eldőlt, a papszentelések után ugyanis Veres András győri megyéspüspök nyilvánosságra hozta a személyi változásokat. Ezek között pedig olvasható, hogy Veres „Benkovich Ferenc plébániai kormányzó urat a kánoni életkor betöltése után két évvel, köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Szentlélek-plébánia lelkipásztori ellátása alól, és nyugállományba helyezte”.

Ezzel párhuzamosan Kálmán Imre püspöki irodaigazgatót kinevezte a Szentlélek-plébánia plébánosává, és megerősítette irodaigazgatói, valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont püspöki biztosi feladatában.

Benkovich Ferenc Győr talán legismertebb katolikus papja, a város díszpolgára, a nyolcvanas években építette meg azt a templomot, amelynek azóta is a plébánosa volt. Nevéhez kötődik továbbá a tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda, a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona, illetve az, hogy helyet kaptak 1988-ban az egyházmegye kincsei Győrben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk