Orbán: „Lehet, hogy szükség lesz a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is”

Belpol

Óriási nyomás nehezedik majd az egészségügyre, de Orbán szerint a mostani zárással már a "célegyenesbe" fordulunk. 

"Nem volt más választásunk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban szokásos eligazításán péntek reggel a csütörtökön bejelentett korlátozásokról

Azt mondta, a járványügyi szakemberek nagyon egyértelműen fogalmaztak, azt mondták, hogy tragédia lesz, ha nem szigorítanak, a kormány pedig elfogadta azt az érvelést, hogy "ahhoz, hogy nyithassunk, ahhoz zárni kell", még ha nem is szereti az ilyen érvelést, mert ez olyan, mint a marxizmusban, hogy az állam úgy hal majd el, hogy erősödik.

Azt is mondta, a nemzeti konzultációt március 15-ig meghosszabbították, utána fogják megtervezni, hogy húsvétig fokozatosan hogyan lehet nyitni. 

Azt is mondta, hogy ez a harmadik hullám, erősebb, mint az előzőek, ezért a legnehezebb időszakra kell felkészülni. A korlátozásokrl megemlítette, hogy fennmaradt a középiskolákra vonatkozó eddigi szabályozás, a digitális oktatás, de az általános iskolák és óvodák is bezárnak, és lehet, hogy majd a bölcsődéket is be kell zárni, de ott a fertőzések még alacsony számot mutatnak, megpróbálják továbbra is nyitva tartani.  

"Ami az élethez kell, annak mennie kell" – fogalmazott, megemlítve az élelmiszerboltokat és a tavaszi kerti munkákhoz szükséges eszközöket áruló boltokat, de minden másnak, éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki szórakoztató cikkeket áruló boltoknak be kell zárniuk. Külön kitért a virágboltokra, mondván nekik a legnehezebb, mert készletből gazdálkodnak, de március 8-án még nyitva lehetnek, utána be kell zárniuk.  

Kitért arra is, hogy a csütörtöki kormányülésen a pénzügyminiszter azt javasolta, hogy a bértámogatást minden ágazatra kiterjesszék, akiket érint ez a korlátozás - ez a bértámagatás mellett adókedvezményt is jelent, a KATA-soknak nem kell fizetnie erre az időszakra, és az állami és önkormányzati üzlethelyiségeket bérlőknek elengedik a bérleti díjat egész márciusra. 

Orbán azt is mondta, az utazások terén egyelőre fenntartják az eddigi rendet Európában, de az a gond, hogy az emberek közben vírusmutánsokat hoznak be egzotikus helyekről, Tanganyikáról, Maldív-szigetekről, Dubaiból, ezért az a kérés, hogy ezeket az egzotikus helyekre szóló luxusvakációkat halasszák el. Hozzátette, "nem azért, mert irigyeljük tőlük", hanem mert hazahozhatnak külföldről mutánsokat. 

Azt is mondta, az oltásokkal "van ugyan némi technikai zavar", de az oltási terv rendben van és halad, 862 953 főt már legalább egyszer beoltottak, és nő a regisztrálók száma is, már 2 813 668-an feliratkoztak oltásra. Azt mondta, minden nap, és húsvétkor is oltani fognak, májura 4 millió 700 ezer lesz a beoltottak száma, aztán meglátják, hogyan lehet még szerezni vakcinát, de 

július elejére 8 millió fölé tud kerülni a beoltottak száma. 

Azt nem részletezte, hogy hogyan, ha nem regisztrálnak annyian. 

Orbán hozzátette ugyanakkor, hogy "ahol most a nyomás lesz, az a kórházak", és fel fog futni a kórházban ápoltak száma. A friss számokat ismertetve elmondta, 6369 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 143 beteg, átlagéletkoruk 75,5 év, 677-en vannak lélegeztetőgépen, és 6867 kóházban. Azt mondta a kórházban ápoltak száma 15 ezer főig is felmehet, vagy akár 20 ezerig is.

Ezzel kapcsolatban meghallgatták a kórház-főparancsnokokat és az országos kórház-főigazgatót is, ugyanis a betegek ápolásához ágyak, lélegeztetőgépek és emberek kellenek. Ezt a kirendeléssel, kórházak közötti átmozgatással fogják megoldani, és bevonják a rezidenseket, hallgatókat is, sőt,

lehet, hogy szükség lesz a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is, már dolgoznak a szakemberek egy ilyen terven. 

Szóba került az is, hogy Orbán már megkapta az első oltást, erről azt mondta, utána "bementem dolgozni, lehet, hogy stimulálja az embert". 

Hosszan beszélt az elérhető oltásokról, mondván itt van ötféle vakcina, és különbözőképpen lehet gondolkodni. Egyrészt "egész gyerekkorunkban szovjet vakcinákkal oltottak minket", ezért az ember ezeket ismeri, viszont Kínában ismerik a legrégebb óta a vírust, és a kínai vakcina alapja egy legyengített vírus. Orbán ezért abban bízik, hogy mivel a legyengígtett vírust kapta, ezért minden mutáns irányban fog ellenanyagot termelni, de aki az új technológiákban bízik, annak ott a Pfizer.

Azt mondta, a kínaiak a szállításaikkal hibátlanul teljesítenek, az oroszok "lényegében" tartják az ütemet, kisebb csúszások vannak csak, az uniós megrendelések viszont "tragikusak", folyton csúsznak, megbízhatatlanok. Később hozzátette, Szijjártó intézi ezeket, jól is halad, a kínaiak még többet is küldenek, az oroszok kis kilengésekkel tudják tartani az ütemet, de egyre több európai kormány jelentkezik be hozzájuk.

Orbán elismerte azt is, hogy van probléma az oltással. Mint fogalmazott, eddig úgy oltottak, hogy a háziorvosokat is bevonták, akik személyesen ismerik a betegeiket, így személyes ismeretség alapján ment az oltás. Most viszont tömegesen oltanak, ezért át kell állni az "adatalapú oltásra", ezért fordulhatott elő, hogy ha valami nem stimmelt, például olyat hívtak be, akit már beoltottak, vagy hogy lakóhelytől távoli pontra kellett volna menni oltatni. Orbán azt mondta, sok ember nem ott lakik, ahol az állandó lakhelye van, és van, aki évek óta nem volt háziorvosnál, ezért az adatalapú oltásszervezésnek vannak problémái. Azt ígérte, ezeket ki fogják javítani.

Azt is mondta, van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha gond van, de most nem tudta beolvasni, mert nem volt nála.  

Arról is beszélt, hogy mivel kevés idő telt el az oltások kezdete óta, és kevés az ismeret, ezért változóak az álláspontok arról, hogy mikor kell beadni a második oltást. Azt mondta, a kínai oltásnál ragaszkodni kell a "nem több mint 28 naphoz", de a nyugatinál kiderült, hogy nem kell pont 21 nap után beadatni a következő adagot, hanem eltelhet több nap is. 

Megint odaszólt az ellenzéknek, mondván a "magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd", de ez hiba, mert a vírussal kellene küzdeni. Azt is mondta, hogy az ellenzéki politikusok szerinte az alapján mondanak bármit is például az orosz vakcináról, hogy mit mondnanak nekik Brüsszelből. Hozzátette, az európai politikához kétféle módon lehet hozzáállni: egyrészt nemzeti módon, hogy a Brüsszelbe küldött képviselők minket képviseljenek, másrészt úgy, hogy Brüsszelt képviselik itthon, mint régen, amikor Moszkvából mondták meg, hogy mit hogyan kell csinálni. Orbán szerint az ellenzék az utóbbi szerint működik. 

Szólt az uniós vakcinaszerződésekről is, erről azt mondta, "jogász szemmel átbogarászta a szerződéseket", amelyeket a bizottság kötött a gyógyszercégekkel, és

"nem mondom, hogy fércmunka", de "egy ügyvédbojtárt ilyen szerződési hibákkal nem biztos, hogy felvennének, vagy elég hamar útilapot kötnének a lábára".

Mint mondta, az a baj, hogy nem kikényszeríthetőek a szerződések. Hozzátette, az volt a terv, hogy közppontilag tárgyalnak, megkötik a szerződéseket, a vakcinákat pedig lakosságarányosan elosztják a tagállamok között. Meg is kötötték a szerződést, de most meg nem jön a vakcina. 

Az Európai Néppárt frakciójából való kilépésről azt mondta, "szomorú történet", hogy szó szerint élet-halál harcot folytat minden miniszterelnök, hogy megvédje az embereit a vírustól, és ebben a "brüsszeli buborékban" meg azzal foglalkoznak, hogy hogyan lehet alapszabály-módosítással nehéz helyzetbe hozni egyik-másik tagpártot.

"Mondtuk, hogy köszönjük, nekünk ebből elég volt." 

Arra a felvetésre, hogy Manfred Weber részéről akár személyes bosszúról is lehetett szó, Orbán azt mondta, nem ismer egy olyan politikust sem az EP-ben, akinek a személyes véleménye bármilyen hatással lenne Magyarországra. Azt is mondta, hogy Weberrel még nem beszéltek, de majd biztos megtörténik, és ironikusan csak annyit üzent, hogy "Hajrá Weber". 

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz a frakcióból kilépett ugyan, de pártból nem, Orbán azt mondta,

"nyilván nem lehet két különböző megoldást választani, ez csak technikai kérdés. (...) Az útjaink lényegében elváltak".

Megemelítette azt is, hogy beszélt a német CDU új elnökével, aki nyugat-német, keresztény és karakteres ember, és arról híres, hogy képes különböző irányzatokat összefogni, de "ide már túl későn érkezett".  

A jövőről azt mondta, beszélt a lengyelekkel, Matteo Salvinivel, és a másik olasz jobboldali párt elnökasszonyával, mert mindig is volt a fiókban javaslat arra, hogy hogyan kellene megújítani az európai politikát, hogy ne jöjjenek a migránsok, ne legyen multikulturalizmus, és érvényesüljön a nemzeti szuverenitás, mert aki ezt képviseli, azok hangja gyenge. Mint mondta, eddig is beszélgettek már, de most van egy helyzet, és fel kell gyorsítani ezeket a tárgyalásokat, hogy legyen a családokat, hazájukat védeni akaró, európai birodalom helyett a nemzetek együttműködésében gondolkodó embereknek egy politikai otthona európai szinten. Mint mondta, szerinte ez az irányzat meghatározó lesz Európában.  

A jövőről azt mondta, van, aki szerint 10-12 nap után ezzel a zárással már meg lehet törni a 3. hullámot, de van, aki szerint kell hozzá 14 nap, és van aki szerint utána is vigyázni kell, hogy ne indítsunk 4. hullámot. Mindenesetre Orbán úgy fogalmazott, hogy

ezzel a zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak az utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.

Hozzátette, hisz abban, hogy 2 hét múlva már lehet nyitni.  

Figyelmébe ajánljuk