Óriási profitot ért el 2022-ben a MOL

Belpol

Benzinárstop ide, extraprofitadó oda, a rekord történelmi.

A MOL-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint után – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A MOL-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forinthoz képest, ami történelmi rekord. A rekord azért jöhetett össze, mert a MOL folyamatosan hozzájutott az olcsó orosz olajhoz, miközben termékeinek nagy részét az oroszhoz képest magas világpiaci árakhoz árazta. Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.

A második és a harmadik negyedév óriási rekordjait a MOL a negyedik negyedévben már nem tudta megismételni, de a vállalatcsoport még így sem panaszkodhatott: a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt, ami a harmadik negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévénél viszont jóval magasabb, hiszen akkor 301,2 milliárd forintot tett ki.

A MOL fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk