Most már elég: 10+1 érv, miért azonos a mi Pharaonunk a körözött Pharaonnal

  • - urfi -
  • 2016. november 6.

Belpol

Ezzel talán pontot tehetünk a „vita” végére, ami csak arra jó, hogy a Fidesznek ne kelljen Tiborcz István és Orbán Viktor érintettségéről beszélnie.

Amikor áprilisban kirobbant a Pharaon-ügy, Németh Szilárd rögtön előállt azzal, hogy „ma az az információ, hogy ez a Pharaon nem az a Pharaon”. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke ezt megismételte, miután két héttel ezelőtti cikkünkben megírtuk, hogy Orbánékkal szemközt vett házat egy Pharaon-cég: „Ez a Pharaon nem biztos, hogy az a Pharaon” – mondta október közepén. Csütörtökön az Echo Tv-ben pedig először azt állította, hogy „nem biztos”, de aztán kijelentő módban is közölte: „ez a Pharaon nem az a Pharaon”.

E hét szerdáján két államtitkár, Kontrát Károly és Dömötör Csaba is felszállt erre a vonatra, ami azt jelzi, hogy a Fidesz a saját helyzetértékelése szerint nem teheti meg, hogy szó nélkül hagyja a történéseket, ezért aktív ellenpropagandába kezdett. Ennek egyik lényegi eleme az elbizonytalanítás, és ez egyelőre jól működik: szinte az összes, Pharaonról szóló cikk megemlíti, hogy a körözött Ghaith Pharaon talán nem is azonos a Magyarországra beutazó és itt üzletelő Ghaith Pharaonnal.

Az ilyen szövevényes ügyekben persze sokszor nehéz tisztán látni, pláne, hogy a titkosszolgálatok is érintettek. De a mostani tudásunk alapján abbahagyhatjuk a Fidesz elterelő manőverével való foglalkozást.

A kérdés végső rendezése érdekében listázzuk azokat az érveket, jeleket és bizonyítékokat, amelyek megmutatják: a BCCI botrányába belebukott, az FBI és az Interpol által 24 éve körözött Ghaith Pharaon ugyanaz a Ghaith Pharaon, aki az ügyvédjén keresztül cégeket alapított és kastélyokat vásárolt Magyarországon, valamint személyesen találkozott Orbán Viktorral.

false

Pharaon azért azonos önmagával, mert

1. …semmi sem utal az ellenkezőjére.

Még az a csacsiság sem, amit Dömötör Csaba és Németh Szilárd egyaránt említett, hogy a Pharaon olyan gyakori név az arab világban, mint nálunk a Kovács. Ezen felül Németh Szilárd arra hivatkozik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzott információk alapján állítja, hogy a két személy nem azonos, de ezek közül egyet sem osztott meg velünk.

2. …ezt mondja az MSZP és a Jobbik.

Alapesetben nem tekintenénk bizonyító erejűnek e két párt állításait, de annak azért van jelentősége, hogy ők is jelen voltak ugyanazokon a bizottsági üléseken, és ők egyértelműnek látják a helyzetet. A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt például az első cikkünk megjelenése után tartott bizottsági ülésről távozva azt mondta (az MTI szerint), hogy a magyar állami szervek, ha nehézkesen is, de „beazonosíthatóvá tették” Pharaont.

3. …ezt mondja a Belügyminisztérium.

Pontosabban az a kiszivárgott irat, amelyet valószínűleg Pintér Sándor leveléhez csatoltak. Ebben az áll, hogy „az Alkotmányvédelmi Hivatal többször kérte, hogy a letartóztatás jogalapjának megteremtése érdekében az FBI módosítsa a körözést, és az adatokat egészítsék ki a felszínre került azonossági információval, illetve küldjék meg az érintett személy ujjlenyomatait. Utóbbit elektronikus úton a Hivatal megkapta, és az is megerősítésre került, hogy az AH által megadott adatokkal szereplő személy azonos az általuk keresett személlyel, akinek tevékenységéről, esetleges Magyarországra történő beutazásáról az FBI soron kívül értesítést kért”.

4. …ebben a szellemben beszél Orbán Viktor.

A parlamentben kétszer is beszélt Pharaonról a miniszterelnök, és egyszer sem említette, hogy gondok lennének az azonosíthatóságával.

5. …ebben a szellemben beszél Lázár János.

A csütörtöki kormányinfón a miniszter elmondta, mikor és hogyan kért vízumot Pharaon, egy szóval sem említve, hogy gondok lennének az azonosíthatóságával.

6. …közvetetten mindenki elismeri ezt, aki a letartóztatásáról beszél.

Kontrát Károlytól Bakondi Györgyön át Lázár Jánosig mindenki összevont szemöldökkel hangoztatja, hogy ha Pharaon most belépne az országba, ők aztán azon nyomban letartóztatnák. De ez természetesen csak akkor lehetséges, ha tudják, hogy a Magyarországon megforduló Pharaon azonos a körözött személlyel. Vagy a sok millió Pharaon nevű arab mindegyikét letartóztatnák?

7. …ezt mutatják a cégadatok.

A Pharaon nevű cégek Magyarországon két olyan jordán állampolgárhoz – Abu M. A. Namoushoz és Zaid Naffához – kapcsolódnak, akik együtt ülnek Ghaith Pharaonnal a Jordan Decapolis nevű megacég igazgatóságában. Ugyanez a Pharaon a Bloomberg adatbázisa szerint benne ül az Attock Refinery igazgatóságában is, márpedig utóbbiról az amerikai sajtó már rég megírta, hogy a nemzetközileg körözött Pharaon cége.

8. …erre mutat rá a Mol üzlete.

A Mol egy olyan céggel, a Pakistan Oilfields Ltd.-vel kezdett közös vállalkozásba, amelyet ma Ghaith Pharaon vezet, de amelyet az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága már 1978-ban is a körözött Pharaonhoz kötött. A cég jelenlegi második embere is akkor, Pharaonnal egyszerre került a Pakistan Oilfieldshez. Biztos neki is gyakori neve van. (Bővebben lásd itt.)

9. …hasonlít önmagára

A körözött Pharaonról csak régi képek érhetők el, de ha megnézzük az egészen abszurd közegben, a seregélyesi szüreten készült fotókat, illetve az Attock hivatalos honlapjának portréképét, akkor azért látható a hasonlóság.

Pharaon és Pharaon

Pharaon és Pharaon

10. …senki nem tiltakozik.

Képzeljük el, hogy van egy Ghaith Pharaon, aki egyáltalán nem azonos a nemzetközileg körözött szaúdival. Ez a makulátlan előéletű, böcsületes üzletember elhatározza, hogy ügyvédje révén cégeket alapít Magyarországon, megvesz pár kastélyt, miegyebet. Majd nem sokkal később döbbenettel értesül róla, hogy a magyar titkosszolgálatok vizsgálódnak utána, tőle hangos a sajtó, az ellenzéki pártok pedig a kivizsgálását követelik. Vajon létezik olyan, hogy ebben a helyzetben valaki nem ad ki egy rövidke nyilatkozatot, nem hívja fel valamelyik újságot, hogy tisztázza a helyzetet? Hogy annyit se mond, „bocsi, srácok, nem én vagyok az”?

+1 …a jachtja elárulja.

A mostani Narancsban részletesen beszámolunk róla, hogyan sodródott egymás mellé Pharaon jachtja és az a hajó, amelyen Mészáros Lőrincet láttuk. Azóta egy cseh turista Instagram-fotójából kiderült, hogy a Mészárosék közelében keringő jachtnak ugyanolyan a díszítése, mint amit az Interpol körözésében leírnak.

false

Neked ajánljuk