Pride: együtt skandálták, Ria, ria, Hungária!

  • narancs.hu
  • 2021. július 24.

Belpol

A felvonulók és az ellentüntetők olykor ugyanazt kiabálták. Tudósításunk, képriportunk a rendezvényről.

A Budapest Pride felvonulást idén az ellentüntetők rendezvényei és a Kúria döntése miatt nem a korábban megszokott útvonalon rendezték meg. A gyülekezőt a Madách térre hirdették 14 órai kezdettel. Ide egy kordonon keresztül lehetett bejutni, a szervezők megkérdezték mindenkitől, hová jön, üveggel, felbontott alkoholos itallal nem engedtek be senkit. 

 
 
 

 

Háromnegyed háromra már megtelt a tér, meglehetősen sokan voltak, a helyszínen jelenlévő munkatársunk szivárványos zászlókkal, alkalomhoz illő arcfestéssel érkező embereket látott, a pártok közül a Párbeszéd, az LMP, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum képviselőit. Cégek is részt vettek a felvonuláson.  

 

 
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza 

 

A menet fél négy után indult el, de a nagy tömeg miatt lassan tudott kikanyarodni a térről. Elöl kamionok haladtak, a menetben lehetett látni a Pécs Pride járművét is. A felvonulás a Madách térről az Astoria felé tartott, majd a Kálvin tér, a Szabadság híd érintésével a budai oldalon a Tabán felé vette az irányt.

 
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
 

 

A szervezők közzé tették azt is, hol várhatják ellentüntetők a menetet:

 

Munkatársunk az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál,  az egyik ilyen rendezvényhelyszínen néhány embert látott lézengeni 14 óra tájban, és egy Heteropride feliratú molinót vett észre. Ezt a Pride résztvevői épp nem láthatták, mert a menet nem erre haladt.

A felvonulás méretét jelzi, hogy az eleje már az Astoriánál járt, amikor a vége még nem tudott kikanyarodni a Madách térről. A Károly körutat teljes szélességében elfoglalták a résztvevők. Rezesbanda is játszott a menetben:

 
 

Az Amnesty International által a Kossuth téren korábban fölállított óriási szivárvány szívet a felvonulás alkalmából átvitték a Fővám térre – ahol ellentüntetők fogadták a felvonulókat, ilyen feliratokkal: „Undorító a másságotok!” „Stop LMBTQ”, „Állítsuk meg a gyerekek megrontását!” Azt skandálták, „Antifa, hahaha”, „Gyurcsány, takarodj!”, „Tiltsák be!” És: „Ria, ria, Hungária!” „Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej!” „Nem kell az óvodába buzipropaganda!”

A felvonulók válaszoltak: „szeretni emberi jog.”

A „Hajrá, magyarok!” skandálásában mintha egyesült volna egy időre a két tábor. A Ria, ria, Hungáriát is kiabálták a felvonulók, és erre a másik oldalon némi elbizonytalanodás látszott.

A felvonulók azt is kiabálták, „nem halljuk”.

A menetet, amelyben rengeteg tinédzsert lehetett látni, a Gellért szálló mellett „Stop LMBTQ” feliratú molinó fogadta.

A menetben haladva úgy látszott, hogy az eleje öt órára elérhette a Tabánt, amikor a Szabadság híd még mindig tele volt felvonulókkal, és az egész budai oldal is.

A Tabán nem sokkal öt óra után a régi május elsejék hangulatát idézte. Ott volt Karácsony Gergely főpolgármester is, a színpad közelében. Munkatársunk látta Szabó Tímeát (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnest (MSZP) is. 

 
 

 

 
 
 

 Az ombudsmant is várták a Tabánban. Róla van szó.

 
 
 

Közben, mint a 444.hu írta, a Hetero Pride Mozgalom tüntetésén száznál kevesebb résztvevő volt. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, exjobbikos és Volner János (Volner Párt) mondott beszédet. Gaudi-Nagy azt javasolta a jelenlévőknek, menjenek a Fővám térre, fotózzák le azokat, akik a Pride-on kisgyerekekkel vonulnak, mert az új törvény alapján azt nem lenne szabad. Az ügyvéd szerint fel kell szólítani a rendőröket, a menetben vegyék el a gyerekeket a szüleiktől. A rendezvényen egy ételfutár keringett biciklivel, hangos zenét játszva, a résztvevők megpróbálták utolérni, a rendőrök pedig közbeléptek, nem történt nagyobb baj.

A Budapest Pride résztvevői több mint harmincezren vannak 

– ezt Hegedűs Máté aktivista, a rendezvény egyik szervezője jelentette be a Tabánban. 

A rendezvényen beszédek is elhangzottak, ezeket itt lehet elolvasni.

 

 Hevesi-Szabó Lujza képriportja a Budapest Pride-ról:

 
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

 
 

 
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
   

 

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

  

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk