Rászállt a hatóság Pikóékra a közétkeztetés miatt

Belpol

Több tízmillióra bírságolták a józsefvárosi önkormányzatot.

A Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat partvonalon kívülre tette a fideszes városvezetés által preferált közétkeztetési vállalkozót. Azóta a VIII. kerület sorra kapja a közbeszerzési hatóságtól a tízmilliós bírságokat, az új partner kiválasztására írt tendereit pedig elkaszálják. A friss, nyomtatott Magyar Narancsban Zsidai Péter cikke szól erről. Részletek az írásból:

Öt évvel ezelőtt a Kocsis Máté fideszes polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat 2,6 milliárd forintért szerződött a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.-vel (PMK) 30 intézmény – 13 óvoda (két telephellyel), 7 általános iskola, 1 középiskola, 8 szociális intézmény, 1 gyermekjóléti intézmény – közétkeztetésének ellátására (diétás menüvel is), illetve házhoz szállított szociális étkeztetésre, továbbá 32 tálalókonyha felújítására. A nyílt tárgyalásos eljárásra egyedül a PMK, a hazai tömegétkeztetési piac egyik neves szereplője, Süllős Gyula cége jelentkezett.

false

Képünk illusztráció

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

(...)

Szerződésüket idén májusban tekintette megszűntnek a már Pikó András vezette önkormányzat, és 2019 szeptemberétől tartja jogszerűtlennek a munkájukat, amikor a PMK-tól a cég által jogutódnak megnevezett Klassz Menza Kft. vette át a szolgáltatást. Információink szerint a szerződéshosszabbítás egyik feltétele a tálalókonyhák felújítása volt, amelynek dokumentációja máig hiányos.

(...)

A pandémiás helyzet és az önkormányzat közétkeztetési kötelezettsége miatt az átmeneti időszakra sürgősségi eljárással új szolgáltatót választottak, az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-t, amely anyagilag lényegesen kedvezőbb ajánlatot tett az önkormányzat számára.

(...)

A Klassz Menza kirúgását követően az önkormányzatot igen gyorsan megtalálta a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága (KDB). A KDB júniusban nem külső bejelentés, hanem saját kezdeményezésére indított eljárást, s annak nyomán 50 milliós bírságot rótt ki a VIII. kerületi önkormányzatra. Az Eurest Kft.-nek a hatóság szerint jogsértő kiválasztása 30 milliót, a Klassz Menza-szerződés érvénytelenné nyilvánítása 20 millió forintot kóstált. A KDB ennyire taksálta, hogy az önkormányzat sürgősségi eljárást választott, s mindössze egyetlen vállalkozástól kért be ajánlatot.

A Magyar Narancs október 8-i lapszámában olvasható teljes cikkből kiderül, mi köze az egészhez Mészáros Lőrincnek, valamint az is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság mivel indokolta a kirótt súlyos bírságokat. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy fizessen elő itt!

Ajánlónkhoz kiegészítésképpen hozzátesszük, hogy a közétkeztetés ügye napirendre került a képviselő-testület szeptemberi ülésén. Ezen Pikó András polgármester hosszú hozzászólásban festette le a korrupció természetét és működését a nemzeti együttműködés rendszerében. Érdemes meghallgatni ezt a konkrét példákat, eseteket is bemutató beszédet, ami a videón 1:51-nél kezdődik. Előtte Juharos Róbert fideszes képviselő szólal fel; ezt ugyancsak megéri végighallgatni, különösen ahogy összeveti Kocsis Máté időszakát a jelenlegivel ("Kocsis Máté alatt nem volt korrupciós ügy Józsefvárosban").

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

(Címlapképünk illusztráció. Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Figyelmébe ajánljuk