Jourová visszaszólt Orbánnak: a kormánytól is kaptak információkat a jogállamisági jelentéshez

  • narancs. hu
  • 2020. október 9.

Belpol

A cseh EU-biztos azt is kénytelen volt elmondani, hogy életében egyszer találkozott Soros Györggyel.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke pénteken visszautasította azokat a magyar bírálatokat, amelyek szerint a testület jogállamisági jelentésének Magyarországot érintő részét magyar ellenzéki szervezetek információi alapján állították össze.

A bizottság elsősorban a hivatalnokoktól, köztük a belügyi és az igazságügyi minisztériumtól, valamint az Alkotmánybíróságtól kapott információkból és adatokból indult ki - jelentette ki Vera Jourová a Hospodárské Noviny című cseh lapban megjelent interjúban.

Közölte: az ellenzékkel nem egyeztetett, közvetlen kontaktusa csak az újságírók szakszervezetével volt.

Vera Jourová -  aki Orbán Viktor szerint Soros embere, és le kellene mondania pozíciójáról -  tagadta, hogy szoros kapcsolatban állna Soros Györggyel.

"Ezt teljes mértékben elutasítom. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok" - szögezte le az alelnök. Jourová kijelentette, hogy nincs kapcsolatban Soros Györggyel, akivel egyszer, 2016-ban valóban találkozott, amikor az üzletember az ukrán jogrendszer reformja iránt érdeklődött nála.

"Határozottan visszautasítom, hogy valamiféle szövetségről vagy hasonló elméletekről lenne szó" - folytatta Jourová.

Az EB-alelnök nem ért egyet Varga Judit igazságügyi miniszter azon értékelésével sem, hogy a jogállamisági jelentés magyar része nem objektív és a Magyarország-ellenes szervezetek anyagai alapján készült.

"Transzparensek vagyunk, és egy sor olyan, Magyarországon működő szervezetet szólítottunk meg, amelyeknek tekintélyük van és ismerik a helyzetre. Továbbá mind Magyarországon, mind más országokban is, legfőbb partnereink a minisztériumok, az ügyészségek és az állami szervek voltak" - fejtette ki.

A jogállamisági jelentés Magyarországot érintő részének mellékletéből amúgy bárki láthatja, hogy a Bizottság a kormánytól független civil szervezetek mellett a Jourová által említett két minisztériumot, az Alkotmánybíróságot, de például az Állami Számvevőszéket és az ügyészséget is megkereste.

A magyar kormány valami fura számtan alapján mégis azt állítja, hogy a jelentés 14 forrása közül 13 kapott anyagi támogatást a Soros György-féle Open Society Institute-tól.

Figyelmébe ajánljuk