Török Gábor: Egy fideszes vezető, akivel beszéltem, úgy összegzett, hogy nagy probléma van

  • narancs.hu
  • 2024. június 24.

Belpol

Jobboldali gazdasági szereplők arról érdeklődnek, hogy lesz-e változás a Fideszben. 

„Egy fideszes vezető, akivel a választás éjszakáján beszéltem, úgy összegzett: nem nagy kudarc, hanem nagy probléma van” – nyilatkozta Török Gábor politikai elemző a 24.hu-nak. Török szerint nem a százalékokkal van főleg gondja a Fidesznek, hanem a választási kampány milyenségével.

„Nagyjából egy országgyűlési választási kampánynak megfelelő mobilizáció zajlott, a részvétel is csak néhány százalékkal maradt el attól, ami a parlamenti választásokon megszokott, még sincs kétmilliónál több Fidesz-szavazó. Ezzel a politikával ebből a helyzetből ez volt a maximum, amit a Fidesz ki tudott hozni. Ebből származnak a gondok”

– mondta. 

Török Gábor a múlt héten egy inkább jobboldali gazdasági szereplőket összefogó társaság rendezvényén vett részt. Állítása szerint mindenki ugyanazt kérdezte: lesz-e változás a Fidesz politikájában? „A legtöbben arról érdeklődtek: a Fidesz levonja-e a szerintük szükséges konzekvenciákat, változtat-e a stratégiáján? Volt, aki ezt úgy fogalmazta meg: lesz-e konszolidáció? A jó kérdés szerintem az, hogy lesz-e stratégiaváltás, másképp, más politikusokkal, más regiszterben beszél-e majd a Fidesz?” 

Szerinte a Fidesz nagyon jó az alkalmazkodásban, az adaptációban. Ugyanakkor nem könnyű felismerni, hogy változásra van szükség, és nem könnyű ennek megfelelően cselekedni sem. Annál is inkább, mert ha a miniszterelnök hajlandónak mutatkozna is a felismerésre, a környezete ellenérdekelt, mert ez az ő sorsukat, helyzetüket is érintené. „Ebben az értelemben a politika csúcsa tényleg valamennyire elefántcsonttorony. Még egy olyan politikus esetében is, mint Orbán Viktor, aki mindig törekedett arra, hogy rajta tartsa a kezét a magyar társadalom ütőerén” – fogalmazott. 

Mint ismert, az EP-választáson a Fidesz 44 százalékot, amíg a pár hónapos Tisza Párt 30 százalékot ért el. Az önkormányzati választáson is nyertek a kormánypártok, azonban több nagy települést, így Budapestet sem sikerült visszavenni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk