NVI: Nyolc településen ismétlik meg a választást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 24.

Belpol

Egyes településeken már ki is írták az időközi választás időpontját. 

Jogszabálysértések miatt várhatóan nyolc településen ismétlik meg a szavazást július 7-én: hat településen a polgármester-választást, két településen a roma települési nemzetiségi választást. Emellett nyolc településen már kiírták az időközi választást, amelyeket azért kell megtartani, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn. 

Június 9-én választották meg a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, a nemzetiségi önkormányzati képviselőket és az Európai Parlament magyar tagjait. A választásokon felmerülő jogszabálysértésekre hivatkozva több településen is megtámadták a helyi választási bizottságok választási eredményt megállapító döntéseit, és kérték egyes választások megismétlését. A területi választási bizottságok, valamint a Kúria a választások eredményével szemben benyújtott fellebbezésekkel és bírósági felülvizsgálati kérelmekkel kapcsolatban nyolc esetben döntött a szavazás megismétléséről.

A polgármester-választást várhatóan hat településen ismétlik meg,

  • Nemesdéden (Somogy megye),
  • Ricsén (Borsod-Abaúj-Zemplén megye),
  • Penészleken, Nyírkátán, és Ópályi 2. számú szavazókörében (mindhárom település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van)
  • és Nagytarcsa 4. számú szavazókörében (Pest megye).
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választás megismétléséről döntött a területi választási bizottság.

A választási eljárásról szóló törvény szerint amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki. A megismételt szavazásokat minden település esetében július 7-ére írták ki.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint az eredeti választáson, a jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről. A ismételt szavazáson azok a választópolgárok szerepelhetnek a szavazóköri névjegyzékben, akik a megismételtetett szavazáson a szavazóköri névjegyzékben szerepeltek, valamint azok, akik a június 9-ei szavazáson nem szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben, de legkésőbb az ismételt szavazás napján nagykorúvá válnak vagy a névjegyzék lezárásáig választójogot szereznek. A megismételt szavazásra nemzetiségi névjegyzékbe vétellel és átjelentkezéssel kapcsolatos kérelmet nem lehet benyújtani.

 

Az NVI közölte azt is: emellett nyolc településen már kiírták az időközi választást, amelyeket azért kell megtartani, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

  • A Vas megyei Kissomlyón augusztus 25-én tartják az időközi polgármester-választást,
  • a Zala megyei Zalakomárban szeptember 1-jén,
  • a Somogy megyei Büssüben
  • és a Tolna megyei Koppányszántóban szeptember 8-án,
  • a Vas megyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én.
  • A Pest megyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én tartják az időközi képviselő-választást, mert szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk