Törvénymódosítással tenné lehetővé a kormány, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen az ügyészségi iratokba

  • narancs.hu
  • 2024. március 28.

Belpol

Például „a jogalkotás előkészítése” céljából.

„Amíg az egész ország kiemelt figyelmét élvezi az a botrány, ami az ügyészség eddig is kérdéses hitelét teszi teljesen tönkre, a Fidesz-kormány nem késlekedik: az Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy olyan tervezetet, amely alapján az igazságügyi miniszter kénye-kedve szerint bármikor betekintést nyerhetne az ügyészség belső ügyirataiba” – írta Vona Gábor szerda esti Facebook-bejegyzésében.

Az erről szóló dokumentum 65. § alatt található rendelkezése lehetőséget adna arra, hogy

a legfőbb ügyész az igazságügyért felelős miniszter rendelkezésére bocsássa „a megkeresésben meghatározott tárgykörben hozott, további jogorvoslattal nem támadható ügyészségi határozatokat,

valamint mindazon ügyészségi és más hatósági vagy egyéb szerv által hozott határozatot, amelyet a további jogorvoslattal nem támadható ügyészségi határozattal felülbíráltak vagy felülvizsgáltak, továbbá más ügyészségi döntést tartalmazó ügyiratokat.”

A módosítójavaslat hozzáteszi, hogy a „jogalkotás előkészítése, továbbá a jogszabályok hatályosulásának vizsgálata céljából” kiadott iratokat „személyazonosításra alkalmatlanná tett formában” kell a miniszter rendelkezésére bocsátani, aminek során a minősített adatok védelmét is biztosítani kell.

Vona Gábor szerint, ha ez a rendelkezés a Schadl-Völner-ügy nyomozati szakasza idején hatályos lett volna, „nem lett volna szükség Rogán Antal embereinek törvénytelen beavatkozására, hiszen a kormány tagjai betekintést nyerhettek volna a folyamatban lévő ügy bármely iratába, és a végrehajtói kar elnöke, illetve az igazságügyi miniszter helyettese még időben megsemmisíthette volna a rájuk vonatkozó terhelő bizonyítékokat, vagy elhagyhatta volna az országot.” A politikus bejegyzésében úgy fogalmazott, ha ez a rendelkezés hatályba lépt, a jövőben semmi esély nem lesz arra, hogy a kormányhoz közel álló személyek bármiért is büntetőjogi felelősséget viseljenek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?