A becsületsértéstől a Farkas Helga-ügyig: érdekes per kezdődött a Békéscsabai Járásbíróságon

Bűn

A rendőrség becsületsértés vétsége miatt büntetőpert kezdeményezett az orosházi Fésű Pál Attila ellen. Az ügyben olyan tanúkat is meghallgat a bíróság, akik annak idején a Farkas Helga-ügy nyomozását vezették. Lesz-e fejlemény a 30 évvel ezelőtti bűneset ügyében?

A történtek előzménye, hogy Fésű Pál Attila orosházi vállalkozó „fehér galléros bűnözőknek” nevezte korábban a rendőrség több magas rangú vezetőjét és nyomozóját. A jelenleg is védett tanúként számon tartott Fésű mintegy tíz évvel ezelőtt egy nagy gazdasági visszaélés nyomán életveszélyben volt. Akkor a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága személyi védelmet rendelt el számára. Az Orosházi Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság több vezető beosztású tisztségviselője szerint azonban Fésű nem volt életveszélyben. A rendőrök későbbi tanúvallomásaikban nyilatkoztak is erről, sőt az orosházi vállalkozó szerint ahelyett, hogy megvédték volna, ők fenyegették meg életveszélyesen. Ez a Fésű Pál Attila és a rendőrség között elfajult és sokfelvonásos vita vezetett el a most Békéscsabai Járásbíróságon folyó becsületsértési perhez.

A vádlott azonban a keddi tárgyalási nap elején értetlenségének adott hangot, amiért az előre jelzettekkel szemben a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség képviselője helyett a szolnoki vádhatóság egyik munkatársa jelent meg. Ráadásul a jelen lévő szolnoki ügyésszel szemben azonnal elfogultságot jelentette be Fésű. Arra hivatkozott, hogy egy hosszú évekkel ezelőtti ügyben éppen a most megjelent szolnoki ügyész állapította meg ugyan, hogy 800 millió forint értékben fiktív számlákat adtak ki, de ehhez akkor hozzátette, mindez nem számít adócsalásnak. Később viszont ezt a bíróság megállapította. Erre tekintettel Fésű nem látta annak garanciáját, hogy a szolnoki ügyész vele szemben elfogulatlanul tudná képviselni a vádat. Az ügyész, bár nem emlékezett az konkrét ügyre, de azt állította, nem érzi elfogultnak magát.

 
Fésű Pál Attila
Fotó: A szerző felvétele 

A bíróság figyelembe vette az elfogultság bejelentését, ezért a keddre, szerdára és csütörtökre kitűzött tárgyalási napokat – amelyeken tanúként több magas rangú rendőrtisztet és egy rendőrtábornokot is meghallgattak volna, akik anno a Farkas Helga-ügy nyomozását vezették – februárra halasztották. Az érvényben lévő szabályok szerint ilyenkor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek kell elbírálnia a Szolnoki Járási Ügyészség ügyészével szemben bejelentett vádlotti elfogultságot. 

Máig megoldatlan bűneset

De hogy vezetnek innen a szálak a máig megoldatlan ügyhöz, Farkas Helga több mint 30 évvel ezelőtti eltűnéséhez?

Fésű Pál Attila, ha nem is közvetlenül, de több szálon kapcsolódik a Farkas Helga-ügyhöz. Fésű azt vallja és

a mostani perben a Farkas Helga-nyomozás egyik rendőrtisztjével, Palatinus Gáborral azt akarja bizonyítani, hogy az ügy mögött az észak-olasz területeken erős Mala del Brenta maffiacsoportot kell keresni

annak ellenére, hogy a magyar rendőrségi nyomozásban az olasz szál fel sem merült. Megítélésük szerint ez lehet a megoldás kulcsa, s talán ennek nyomán Farkas Helga holtteste is előkerülhet.

Öt golyóval a fejében

Ahogy értetlenségének ad hangot, amiért a rendőrség nem figyelt fel arra, hogy az emberrablás és zsarolás miatt 2000-ben elítélt Csapó Józsefet - aki 1996-ban kirabolta az orosházi vállalkozót - közel tíz éves börtönbüntetése során rendszeresen látogatta egy olasz férfi. (A feltételezés szerint az észak-olasz maffia képviseletében. Az olasz férfi nem tud magyarul, de Csapó beszél olaszul.)

A meglehetősen kacifántos történet brutalitását az is jól jellemzi, hogy Csapó egykori bűntársát, Juhász Benedeket 1995 augusztusában öt golyóval a fejében holtak halászták ki az egykori Pankotai Állami Gazdaság Kajánújfalu melletti öntözőcsatornából. Ennek a gazdaságnak a területét Csapó József úgy ismerte, mint a tenyérét, így aligha volt véletlen, hogy rá terelődött a gyanú. Ezzel utóbb meg is vádolták Csapót, akit 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság több bűncselekmény miatt elítélt, de egykori bűntársa megölése elleni vád alól felmentette. Csapó ma Nagy-Britanniában él, ahol egy informatikai vállalkozása van.

A fordulat lehetősége

Farkas Helga holtteste nem került elő, így megölése ügyében nem vádolhattak meg és nem ítélhettek el senkit, míg Juhász Benedek meggyilkolásáért a mai napig nem vontak felelősségre egyetlen embert sem. A jövő év februárjában a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódó büntetőper azonban lehetőséget ad, hogy ezekre a kérdésekre, vagy legalábbis ezek egy részére válasz születhessen. 

(Címlapképünkön: Fésű Pál Attila a keddi tárgyaláson. Fotó: A szerző felvétele)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk