Jogtalanul került előzetesbe a szexuális visszaéléssel gyanúsított kunágotai lelkész

Kis-Magyarország

Közel két év után a rendőrség arra jutott, hogy hamis vádak alapján ült hónapokat előzetesben a kunágotai lelkész.  

Óriási fordulat történt a kiskorúval szemben szexuális visszaéléssel gyanúsított és jókora rendőri akcióval őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett H. Gábor kunágotai lelkész ügyében. Csaknem kétéves vizsgálódás után a rendőrség ugyanis megszüntette ellene az eljárást – tudta meg a Narancs.hu.

2019 szilveszterén a kis Békés megyei község, Kunágota lakói szinte Hollywood-i akciófilmekben illő jelenetsor részesei lehettek. „Erős rendőrségi jelenlétet tapasztaltak”, ami azt jelentette, hogy több villogó rendőrautó és vagy tucatnyi zsaru szállt ki a község református lelkészi hivatalába.

Az akció keretében őrizetbe vették a település missziós református lelkészét, H. Gábort. Később a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt vették őrizetbe és hallgatták ki az akkor 58 éves férfit.

Nem sokkal később az elé tárt bizonyítékok nyomán a bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. Előbb csak egy hónapra, amelyet azonban később újabb három hónappal meghosszabbítottak. Így a lelkész összesen 4 hónapot töltött letartóztatásban a gyulai börtönben. Ezt azzal indokolták, hogy az eljárásban kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárást – különösen a tanúk befolyásolásával – ne nehezítse, vagy akadályozza.

A lelkészt akkor 14 éves nevelt lánya panaszolta be a rendőrségen, hogy szilveszter éjjel szexuálisan zaklatta őt. Az állami gondozásban nevelkedő kislányt és húgát a lelkész és felesége vette magához. A lányok hétközben egy vidéki kollégiumban laktak, de a hétvégéket és a vakációt a faluban töltötték. 

Az ügy 2020 eleji nyilvánosságra kerülése után a Békési Egyházmegye akkori esperese, Katona Gyula az RTL Klub Híradójának azt nyilatkozta, másfél évvel azelőtt ugyanez a fiatalkorú tett ugyanígy feljelentést a lelkész ellen, de akkor nagyon rövid időn belül kiderült, hogy hamis állításról volt szó. 2020-ban azonban úgy tűnt, ezúttal komoly az ügy. 

Fortyognak az indulatok”

„A Békési Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. G. lelkész ellen 2020. január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól” – állt akkor a református egyház közleményében. „Ha és amennyiben ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetjük és a lelkészi szolgálatba visszahelyezzük. Ha azonban a bűnössége bizonyítást nyer, úgy a fegyelmi eljárást lefolytatjuk ellene. A felfüggesztés ideje alatt a környékbeli lelkészek látják el a helyettesítési szolgálatokat” – tették hozzá ehhez.

 
Kunágota református templom
Forrás: Sulinet
 

H. Gábor előzetes letartóztatása 2020 májusában szűnt meg, ezt követően több bulvárlap is arról számolt be, hogy a szexuális bűncselekménnyel gyanúsított lelkész „visszatért állomáshelyére”, ahol „fortyognak az indulatok”, de azt is írták: „volt, aki nyomdafestéket nem tűrő hangon támadt isten felfüggesztett szolgájára, míg más veréssel fenyegette meg.” A bulvárlapok „tudósításaiból” kiderült, hogy a község lakói már előzetesen ítéletet mondtak a református lelkész felett, holott a rendőrségi vizsgálat még zajlott.

Nem volt megállapítható bűncselekmény

A Narancs.hu az elmúlt közel két évben közel tucatnyi alkalommal érdeklődött a Békés Megyei Rendőr-kapitányságon az ügy állásáról, de mindannyiszor azt a választ kaptuk, hogy még tart a vizsgálat, ezért nem tudnak kérdéseinkre válaszolni. Most azonban fordulat történt. Újbóli kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy

„a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a nyomozást megszüntette.”

Azt már Markó Istvántól, a Békési Református Egyházmegye egyházi gondnokától tudjuk, hogy a rendőrségi nyomozás megszüntetésével egy időben semmissé vált a majdnem két évvel ezelőtti, az egyházmegye szolgálati felfüggesztéséről szóló döntése is.

„Mindig is bíztunk lelkész úr ártatlanságában, s ez most be is bizonyosodott” – mondta portálunknak Markó István. Hozzátette, ezzel visszaállt a lelkész státusza, egyben Fekete Károly, a Tisztántúli Református Egyházkerület püspöke azzal bízta meg Demeter Ottót, a Békési Református Egyházmegyét irányító esperest, hogy gondoskodjon a felfüggesztett lelkész elhelyezéséről.

Megtudtuk, az áthelyezés jelenleg is folyamatban van, mert olyan döntés született, hogy ilyen előzmények után, még ha ki is derült a lelkész ártatlansága, nem szerencsés, ha H. Gábor továbbra is Kunágotán marad. Az egyházi gondnok a Narancs.hu-nak elmondta, belső szabályaik értelmében járandósága 50 százalékát a felfüggesztés alatt is megkapta a lelkész, aki most az elmaradt részt egy összegben kapja majd meg. 

„Az elmúlt közel két esztendőben hatalmas próbatételen ment át testvérünk, most kötelességünk minden módon segíteni őt” – mondta Markó István. A lelkészi státuszába nemrégiben visszahelyezett H. Gábort 40 éves kora után szentelték lelkésznek, ekkor kapta meg a palástot. Személyi szabadsága jogtalan korlátozása miatt most kártérítésért perelheti az államot.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk