Így tárgyal egy tanár és egy fideszes képviselő 2023-ban

  • narancs.hu
  • 2023. május 7.

Fekete Lyuk

„Fidkány.” „A hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról.”

„A trágárság egyébként szemérmetlen beszédet jelent, többnyire szexualitással összefüggésben, pl. az »Orbán egy geci« kijelentés annyiban trágár, hogy kötődik a nemiséghez. A fidkány szót én nem tudom hasonló kontextusban értelmezni, tehát nem trágár, csupán metaforikus” – írta Kovács Szabina, a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola magyar-könyvtár szakos tanára a Facebookon egy vitában Cseri Tamás húdmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselőnek. 

A képviselő ezt felelte: „Remélem, annyi haszna legalább lesz a státusztörvénynek, hogy a hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról. Bár kérdés, hogy egyébként mire lennél alkalmazható.”

A viszontválasz: „Ez nem igazán válasz nyelvészeti fejtegetésemre. Igen, tudjuk, hogy ez a törvény egy oktatás- és gyermekellenes törvény, amely emberi alapjogokat sért. Sajnos a fidkány maffiapárt eljutott erre a szintre, hogy szétbarmolja a jövőt, mivel nem tud vele, a lopáson kívül, mit kezdeni, és nem is akar. Sajnos alkalmatlan. Magyarország jobbat érdemel! Demokráciát, a szellem szabadságát, gyűlöletmentességet. További szép napot!”

A Hódpress írásából, amely szemlézi a Facebook-beszélgetést, nem derül ki az előzmény, az sem, milyen poszt alatt alakult ki ez a diskurzus. 

Cseri Tamás önkormányzati képviselőként a hódmezóvásárhelyi közgyűlésben kisebbségben dolgozik Márki-Zay Péter polgármesterrel és az őt támogató többséggel szemben. Ez ugyanakkor az a választókerület, amelynek országgyűlési képviselője Lázár János építési és közlekedési miniszter. Cseri aktív szereplője a helyi nyilvánosságnak

Kovács Szabina 22 éve tanít a vásárhelyi Klauzál iskolában, amely állami fönntartású intézmény. A tanárnőt a Pedagógusok Szakszervezetében megyei küldötté választották. 2019-ben egy Facebook-poszt miatt bíróságra kellett járnia, tanúként. A Hódpressnek azt nyilatkozta, hogy akkor súlyos, emberi jogokat semmibe vevő abúzus érte, amikor a tankerület azóta már lemondott igazgatója berendelte, és Facebook-bejegyzéseiről vallatta, visszaélve a hatalmával.

Ezzel a mostani kommentváltással ő fordult a Hódpresshez, mert felháborítja a cinizmus.

Burkolt fenyegetésnek értékeli a képviselőnek azt a megjegyzését, hogy a státusztörvény miatt őt kirúghatják, nyilván mert el meri mondani a véleményét. „A Fidesz maffiapárt, tehát kénye-kedve szerint bocsát el majd pedagógusokat a státusztörvény bevezetését követően. Ez a lényeg” – mondta a tanárnő, aki úgy gondolja, a közösségi médiában mérsékelten politizál, de minden olyan ügyet támogat, ami erősíti az oktatás szabadságát, a demokráciát, a jogállamiságot. Nem tagja pártnak, korábban sem volt párttag.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.