Film

Toszkán szépség

  • 2013. augusztus 4.

Film

A mama gyönyörű - meg is választják valami 70-es évekbeli népünnepély egyik mellékes műsorszámaként a kisváros legszebb anyukájának. A mama életvidám - midőn a gagyi királynői szalagot átadó táncdalénekes kelleténél szenvedélyesebb üdvözlő csókját megörökítő fotó nyilvánosságra kerül, s a féltékenységtől őrjöngő, rabiátus férj az utcára teszi, ő a kietlen garniszállón népszerű dalocskával vidítja hiányos öltözetben magával hurcolt porontyait.

A mama erős - a későbbiekben bőven részletezett csalódások, az ún. boldogság eléréséért vívott küzdelmeinek hiábavalósága ellenére sem adja fel, és embert nevel fiából, lányából.

A mama ugyanakkor roppant nyomasztó személyiség. Túláradó szeretete körbefon, megbénít mindent; ahol ő megjelenik, minden róla szól. Lám, meghalni sem tud másként, évtizedek múltán, csak őrületes felhajtással: körülötte ugrál az egész család, titkokra derül fény, halála napján még újraházasodik, s az oxigénmaszkban is dalra fakad - de bánatos kisfiának, aki az utóbbi harminc évben kissé előle is elbujdokolva tengette kudarcos életét, mégis azt üzeni, hogy az élet szép.

Anya meg csak egy van. Minden olasz filmben egy. Többnyire ugyanez: a heves természetű Mamma, akinek figurája olyannyira alkalmas nosztalgikus merengések tárgyává lenni. S e merengések mindig meghozzák azokat az élet mulandóságáról és a szeretet nagyszerűségéről szóló nagy felismeréseket, amelyeket az effajta filmekben sűrűn tomboló érzelmes slágerek is pontosan ugyanezen a színvonalon nyújtanak. S amíg azokra van kereslet, lesz e filmekre is.

Az ADS Service bemutatója


Neked ajánljuk