Van a Vígszínház mögött egy jó kis indiai kifőzde, a Pandzsab Tandoori. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel, hogy a ruhád megússza fűszeres-gyömbéres buké nélkül – ez azonban így van rendjén, tisztességes indiai kifőzdéről lévén szó. (A jó hír, hogy házhoz is lehet tőlük rendelni.) Az örök kedvencek: báránybiryani, feketelencse-főzelék, csípős okra, na meg a paradicsomos zöldborsócurry paneer sajttal. Utóbbit házilag is igazán könnyű elkészíteni, ráadásul kimondottan terápiás tevékenység. A paneerhoz két liter zsíros tejet összekeverünk fél liter kefirrel, és egy nagy lábasban elkezdjük melegíteni. Körülbelül tíz perc után elkezd belőle kicsapódni a savó – legyünk türelmesek, ez a folyamat viszonylag lassan indul be. Negyedóra elteltével a ködös folyadékban már hungarocellszerű darabkák fognak úszkálni. Ekkor a lábas teljes tartalmát leszűrjük, a megmaradt túrót pedig egy pamutpelenkával vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük. Összefogjuk az anyag négy csücskét és alaposan kifacsarjuk belőle a folyadékot, amennyire csak tudjuk. 15 percig hagyjuk csepegni. A nagyjából összeállt friss sajtot kis dobozba tesszük, majd egy vágódeszkát és nehezéket helyezünk rá, ezzel préseljük le, kb. 30 percig hagyjuk állni. El is készült a házi paneer sajtunk. Hűtőben négy napig áll el. Ha nincs hozzá türelmünk, helyettesíthetjük készen kapható halloumi sajttal, az is kiválóan passzol a fűszeres, paradicsomos szószhoz.
Fűszeres, paradicsomos zöldborsó grillezett sajttal
Hozzávalók (4–6 adag)
0,5 dl olaj
1 hagyma, nagyobb darabokra aprítva
6 gerezd fokhagyma meghámozva
4 cm friss gyömbér, meghámozva, felaprítva
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 púpos teáskanál currypor
7 dl natúr paradicsomszósz
(vagy 1 doboz hámozott konzerv paradicsom)
só, bors
45 dkg fagyasztott zöldborsó
25 dkg paneer vagy halloumi sajt, felkockázva
A tálaláshoz: friss koriander
A hagymát, fokhagymát és gyömbért aprítógépben felaprítjuk (vagy késsel egészen finomra vágjuk). Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymás-gyömbéres alapot. Hozzáadjuk a kurkumát, a római köményt és a curryt, néhány perc alatt illatosra pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomszószt (vagy a konzervet, ez esetben öntünk hozzá 2 dl vizet), sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A fűszeres mártást akár előre is elkészíthetjük. A szószba szórjuk a zöldborsót, kb. 10 percig főzzük, hogy a borsó még zsenge maradjon. Közben egy serpenyőt felhevítünk, beleöntünk néhány csepp olajat, és pirosra sütjük benne a felkockázott sajtot. Ezt is a mártáshoz adjuk, de ezzel már nem főzzük, csak összemelegítjük. Friss korianderrel tálaljuk. Adhatunk mellé hűsítő joghurtot, lepénykenyeret vagy rizst.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu