chili&vanília

Freekeh

Gasztro

Triticum turgidum var. durum, vagyis fiatal, zöld búza, amit még éretlenül, puhán aratnak le, majd enyhén megfüstölik, és megtörik. A freekeh szuperegészséges, magas rost- és fehérjetartalommal bíró, leginkább a bulgurra hasonlító, nálunk még ismeretlen gabona mostanság kezdi nemzetközi hódító útját. Az észak-afrikai, arab és közel-keleti konyhák, valamint a rendkívül egészséges, új alapanyagok népszerűségének növekedésével érkezett meg, és ha az ember egyszer próbát tesz vele, hamar rákattan. Különleges, enyhén füstös íze gyorsan elraktározódik az ízlelőbimbókban. Ősi, több ezer éves búza, már 13. századi bagdadi szakácskönyvek is említik. Egyiptomban, Libanonban például csirkét, galambot töltenek meg vele, Tunéziában sűrű, paradicsomos levesbe főzik, Szíriában, Törökországban bárányhúsos, fűszeres, fahéjas piláf készül belőle, Izraelben, Törökországban is használják. Budapesten két titkos freekeh-lelőhelyet találtam, a Lehel piacon levő arab fűszerest és a Ráday utcai, libanoni tulajdonú kisközértet. Ha nem jutnak hozzá, az alábbi csirkés ételt bulgurral, sőt rizzsel (vagy bármilyen más gabonával, pl. hajdinával, kölessel) is elkészíthetik, úgy is emlékezetes lesz.

 

Fűszeres, tépett csirke zöld búzakörettel (freekeh)

Hozzávalók (4-6 adag)

 

Sült csirke:

4 egész csirkecomb

só, bors

10 dkg puha vaj

1 citrom reszelt héja

fél csokor petrezselyem

fél csokor koriander

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál harissa vagy más csípőspaprika-krém

1 evőkanál fűszerkeverék (őrölt koriander, római

kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió,

szegfűszeg)

 

Freekeh:

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 kis zöldpaprika, apróra kockázva

1 paradicsom, kimagozva, apróra kockázva

25 dkg zöld búza (freekeh) vagy más búza (pl. bulgur, vagy tönkölybúza)

7,5 dl alaplé vagy víz

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

Tálaláshoz: görög joghurt, harissa vagy más csípőspaprika-krém összekeverve

 

A sült csirkéhez a csirkecombokat alaposan sózzuk, borsozzuk. Fűszervajat készítünk: a puha vajhoz adjuk a citrom reszelt héját, a fél csokor petrezselymet és koriandert, a pirospaprikát, csípőspaprika-krémet és a fűszerkeveréket (ha nincs kéznél jó fűszerkeverékünk vagy sokféle fűszerünk, adjunk hozzá csak egy csipet fahéjat). A fűszervajjal alaposan bedörzsöljük mindenhol – alul, felül – a csirkéket. 200 fokon, 1 óra alatt megsütjük. Amikor kissé lehűlt, a húst (és a bőrt is) lefejtjük a csontokról, és hosszában közepes darabokra – cafatokra – tépkedjük. Összeforgatjuk a kisült szafttal. A körethez az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, paprikát és paradicsomot. Hozzáadjuk a freekeh-t (vagy más búzát, illetve gabonafélét), átkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a búza megpuhul, és beszívja az összes folyadékot. Levesszük a lángról, és a lábasra terítünk egy tiszta konyharuhát, ez a maradék gőzt is beszívja, és még finomabb lesz a freekeh állaga. Belekeverjük a finomra aprított petrezselymet. A tépett csirkét vagy a tetején tálaljuk, vagy összekeverjük a kettőt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.

Árvák harca

A jelenből visszatekintve nyilvánvaló, hogy a modern, hol többé, hol kevésbé független Magyarország a Monarchia összeomlásától kezdődő történelmében szinte állandó törésvonalak azonosíthatók.