chili&vanília

Freekeh

Gasztro

Triticum turgidum var. durum, vagyis fiatal, zöld búza, amit még éretlenül, puhán aratnak le, majd enyhén megfüstölik, és megtörik. A freekeh szuperegészséges, magas rost- és fehérjetartalommal bíró, leginkább a bulgurra hasonlító, nálunk még ismeretlen gabona mostanság kezdi nemzetközi hódító útját. Az észak-afrikai, arab és közel-keleti konyhák, valamint a rendkívül egészséges, új alapanyagok népszerűségének növekedésével érkezett meg, és ha az ember egyszer próbát tesz vele, hamar rákattan. Különleges, enyhén füstös íze gyorsan elraktározódik az ízlelőbimbókban. Ősi, több ezer éves búza, már 13. századi bagdadi szakácskönyvek is említik. Egyiptomban, Libanonban például csirkét, galambot töltenek meg vele, Tunéziában sűrű, paradicsomos levesbe főzik, Szíriában, Törökországban bárányhúsos, fűszeres, fahéjas piláf készül belőle, Izraelben, Törökországban is használják. Budapesten két titkos freekeh-lelőhelyet találtam, a Lehel piacon levő arab fűszerest és a Ráday utcai, libanoni tulajdonú kisközértet. Ha nem jutnak hozzá, az alábbi csirkés ételt bulgurral, sőt rizzsel (vagy bármilyen más gabonával, pl. hajdinával, kölessel) is elkészíthetik, úgy is emlékezetes lesz.

 

Fűszeres, tépett csirke zöld búzakörettel (freekeh)

Hozzávalók (4-6 adag)

 

Sült csirke:

4 egész csirkecomb

só, bors

10 dkg puha vaj

1 citrom reszelt héja

fél csokor petrezselyem

fél csokor koriander

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál harissa vagy más csípőspaprika-krém

1 evőkanál fűszerkeverék (őrölt koriander, római

kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió,

szegfűszeg)

 

Freekeh:

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 kis zöldpaprika, apróra kockázva

1 paradicsom, kimagozva, apróra kockázva

25 dkg zöld búza (freekeh) vagy más búza (pl. bulgur, vagy tönkölybúza)

7,5 dl alaplé vagy víz

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

Tálaláshoz: görög joghurt, harissa vagy más csípőspaprika-krém összekeverve

 

A sült csirkéhez a csirkecombokat alaposan sózzuk, borsozzuk. Fűszervajat készítünk: a puha vajhoz adjuk a citrom reszelt héját, a fél csokor petrezselymet és koriandert, a pirospaprikát, csípőspaprika-krémet és a fűszerkeveréket (ha nincs kéznél jó fűszerkeverékünk vagy sokféle fűszerünk, adjunk hozzá csak egy csipet fahéjat). A fűszervajjal alaposan bedörzsöljük mindenhol – alul, felül – a csirkéket. 200 fokon, 1 óra alatt megsütjük. Amikor kissé lehűlt, a húst (és a bőrt is) lefejtjük a csontokról, és hosszában közepes darabokra – cafatokra – tépkedjük. Összeforgatjuk a kisült szafttal. A körethez az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, paprikát és paradicsomot. Hozzáadjuk a freekeh-t (vagy más búzát, illetve gabonafélét), átkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, kb. 25 percig főzzük, amíg a búza megpuhul, és beszívja az összes folyadékot. Levesszük a lángról, és a lábasra terítünk egy tiszta konyharuhát, ez a maradék gőzt is beszívja, és még finomabb lesz a freekeh állaga. Belekeverjük a finomra aprított petrezselymet. A tépett csirkét vagy a tetején tálaljuk, vagy összekeverjük a kettőt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

A vad

Ez még csak a kezdet! Folytatjuk a harcot! Ez még csak a kezdet! Folytatjuk a harcot! – skandálja fennhangon a Fiatal Demokraták Szövetségének ifjú gárdája, minden lehetséges fórumon – minél fiatalosabb az a fórum, annál jobb. Felmerül persze a kérdés, hogy milyen harcot is folytatnak ők?

A szuperhonpolgár

A lovagi rang modern kori megfelelője elsősorban az érdemet, a tehetséget és a köz szolgálatát jutalmazza, bár az is igaz, hogy odaítélésénél a lojalitás és a politikai megfontolás sem mellékes.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.

„Inkább elmennek betegre”

Időről időre felmerül, hogy Orbán Viktor és pártja adott esetben a rendvédelmi erőket is bevetné a hatalom megtartása érdekében. A nyílt erőszak alkalmazásának azonban számos akadálya van.