Tartalom

(2016-09-22)

Kis-Magyarország
Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ők már biztosan távol maradnak

Az ajánlat a következő: gyere fel hozzám egy kávéra csütörtök este! Én ugyan nem leszek otthon, csak péntek reggel érek haza, de a kávé lefőzve, kaja, pia a hűtőben, a széf kombinációja egy kék cédulára írva a komódon, satöbbi. Ha sok holmival távoznál, kocsi a garázsban, slusszkulcs, forgalmi a kesztyűtartóban. Kedves Olvasó, ha ön történetesen Fidesz lenne, élne az ajánlattal? Talán átgondolná. De ha mindjárt több ilyen ajánlatot is kapna egyszerre? Még az is átfuthatna a fején, hogy netán ez az élet rendje, így mennek már a dolgok.

A szerk.

A szerk.

A vert mezőnyben

A hétvégi pozsonyi uniós csúcsról Orbán lógó orral távozott, tézisünk az, hogy az orr csak látszatra lógott, mintegy lógást színlelt, valójában az orr gazdája akkor lett volna pácban, ha a többi 26 állam- és kormányfő ünnepélyesen megfogadja, hogy menekültkvóták, na azok aztán nem lesznek.

Publicisztika

Sándor Judit

Publicisztika

Határhelyzetek

Az interszexualitás és a globális élsport

Caster Semenya dél-afrikai futónő, ahogy mondani szokták, letett kézzel nyerte pár héttel ezelőtt a riói olimpia 800 méteres versenyét. Lehagyott vetélytársai ezt talán azóta sem tudják megbocsátani neki – úgy vélik, hogy Semenya előnye már a rajtnál behozhatatlan. Semenya szervezete ugyanis a férfiakéra jellemző mennyiségű tesztoszteront termel. Caster Semenya, ez a Dél-Afrika távoli szegletéből, szegény parasztcsaládból származó fekete lány ugyanakkor – nem függetlenül az őt ért támadásoktól – hazájában, s annak határain túl is, valóságos hőssé vált. Dél-Afrika hősévé, és a diszkrimináció elleni harc hősévé is.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Meghekkelt alapszámla

Lassú víz partot mos – dörzsölhetnénk elégedetten a kezünket, hiszen a Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottság tagjaiként 2006 végén tett javaslatunk után röpke tíz évvel már meg is született a kormánydöntés a banki alapszámláról. Igaz, nem egészen úgy, ahogy annak idején elképzeltük, és nem is egészen önként, hanem az alapvető banki szolgáltatásokat ingyenesen vagy olcsón biztosító fizetési számlák létesítését előíró, 2014-es uniós irányelv szorításában, de azért legalább elmondható: október közepétől bárkinek lehet bankszámlája, aki jogszerűen tartózkodik az országban. Legalábbis akkor, ha állja a szerénynek nem mondható cechet.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

„Valami most múlik el”

Csoóri Sándor költészetéről

„A magyar irodalom értékképét úgy képzelem el, mint egy gúlát. Akik a csúcson állnak, a magasság okán, közelebb vannak egymáshoz, mint gúlaalji társaikhoz, akik történetesen velük azonos irányzatot képviselnek” – mondta egy interjúban Lengyel Balázs, a negyvenes években összesen hét számot megért, csekély terjedelméhez képest mégis óriási hatásúnak bizonyult folyóirat, az Újhold szerkesztője.

Gyász

Nekrológ

Elveszett utak

Csoóri Sándor (1930–2016)

A fenti címen adta közre esszéit Csoóri Sándor 2003-ban, szűk másfél évtizeddel a demokratikus rendszerváltozás után. E nekrológnak sem adhatok jobb címet, midőn a demokratikus rendszerváltozás óta immár bő negyedszázad, az antidemokratikus óta bő fél évtized telt el. Utat vesztett Csoóri, utat vesztett az ország, utat vesztettünk mindannyian.

Külpol

A CDU kudarca Berlinben

Külpol

A zsák és a foltja

Berlinben megbukott a nagykoalíció. A kereszténydemokraták öt százalékot veszítettek, de a főváros ettől még szereti a kancellárt.

Film

Interjú

Film

„Valahol középen ellavírozunk”

Gigor Attila filmrendező

A nyomozó rendezőjének második nagyjátékfilmjében, a Kútban lerobbant fazonok, Svájcba igyekvő prostik, öltönyös gengszterek „dekkolnak” a nagy magyar pusztában. Mindegyiküknek van egy története.

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Film

Előretolt helyőrségek

A fesztivál egyik fő témája (nem meglepő módon) a menekültválság. Ebből emeltünk ki két frontvonal-beli jelentést.

Színház

Színház

Színház Nem csak monologizálnak

Ványa bá, Orlando – Vidéki Színházak Fesztiválja

Ha magát Ványa bának mondja az előadás, máris jelzi valahogy a különállását: ez nem ugyanolyan lesz, mint a többi három tucat Ványa; nagyjából ennyiszer játszották magyarul a Csehov-drámát.

Zene

Interjú

Zene

„Ismerjük meg végre az eredetit!”

Pál Tamás karmester a Bánk bánról

Nyitott kérdések és változatos, olykor egyenesen megoldhatatlannak tűnő problémák sorát veti fel minden új Erkel-bemutató. Az „ős” Bánk bán most készülő új, szegedi produkciójának karmesterét erről, valamint az Erkel-recepció esélyeiről kérdeztük.

Interjú

Zene

„Én nem fáradok el”

Marky Ramone dobos

Fogott rájuk pisztolyt Phil Spector? Hogyan szívatta meg őket a Sex Pistols? És mi köze Ringo Starrnak a punkhoz? Az egykori Ramones-dobossal szigetes koncertje előtt beszélgettünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Üldözők

Keresztényüldözés a Kossuthon

Az állami rádióban most épp azokat a napokat írják, amikor minden egyes műsor (nagyjából az esti mese és a rádiószínház kivételével) a Nyugatot, de elsősorban is hazánkat lerohanni szándékozó kétszínű, gonosz, lusta tömegekkel riogatja a nagyérdeműt.

Lélek
Gasztro
Tudomány

Tudomány

„Szinte minden második” - Kende János történész a spanyol polgárháború magyar résztvevőiről

A nyolcvan éve kezdődött spanyol polgárháborúban, a köztársaságiak oldalán harcoló Nemzetközi Brigádok magyar tagjai sokszor kalandos úton jutottak ki. Közülük kevesen keveredtek haza a világháború végére, és többük számára csak akkor kezdődtek a megpróbáltatások – erről beszélgettünk a munkásmozgalom történetének kutatójával.

Riport

Papíron felére csökkent a gyermekszegénység

Riport

Nincs segítség

A kormány szerint hat év alatt megfeleződött a hátrányos helyzetű gyerekek száma. A pedagógusok és a témával foglalkozó kutatók viszont nem sokat érzékelnek ebből.

Miért oszlatták fel a képviselő-testületet Érpatakon?

Riport

„Nem akarok még egy agyvérzést”

Szeptember elején feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület, így januárban újra polgármester-választás lesz az Orosz Mihály Zoltán „modelljéről” elhíresült szabolcsi faluban. A polgármesterrel szemben álló képviselők szerint Orosz több mint 80 millió forinttal nem tud elszámolni, és az állami intézmények is magára hagyták a falut.

Tévétorrent
Ételhordó