chili&vanília

Masala omlett

Gasztro

Jól látják, valóban rántottarecept következik! De nem akármilyen, ígérem. Egyébként is, a rántotta vagy az omlett még a csúcsgasztronómiában is az egyik legszentebb fogás, igazi, tökéletes, technikás változatával pedig alig találkozni (itthon pláne), és tényleg csak a legjobbak tudják. Utoljára Párizs egyik legjobb klasszikus bisztrójában, a Paul Bert-ben volt hozzá szerencsém – lélegzetelállítóan finom rókagombával szerepelt az étlapon, eszembe nem jutott volna rendelni, ha nem látom a szomszéd asztalnál. Pont úgy nézett ki, mint az Ételművész című (Burnt) gasztronómiai romkom legjobb jelenetében, ahol a kiégett, alkoholista, de csillagra törő séf kétségbeesett tombolása utáni reggelen a konkurens szakács perfekt omlettel fejezi ki barátságát. Feltekert külsején sehol egy sült, barna folt, csak az egyenletes, halványsárga, vajtól fényes felület, és a remegő, krémes belső. Ennek ugyanis ilyennek kell lennie. Titka a szuperfriss, tanyasi tojás, az alacsony sütési hőfok – semmi sercegés, vagy más sülési hang, a tojás inkább krémesedik és dermed, mint sül –, a tapadásmentes serpenyő, és a spatula, amivel az ember folyamatosan kevergeti és mozgatja a masszát. Ázsiában is akadnak példák, a japán tamagoyaki készítése igazi művészet. Halszósszal és cukorral ízesítik, majd speciális, négyzet alakú serpenyőben sütik vékonyra, hogy utána réteges, szimmetrikus palacsintává tekerjék és szeleteljék. Az alábbi, indiai fűszerezésű változatnak egyáltalán nem muszáj tökéletesnek lennie, úgy is világbajnok lesz.

Fűszeres, indiai ihletésű omlett

Hozzávalók (2 adag)

 

4 tanyasi tojás

1 kávéskanál őrölt kurkuma

1 kávéskanál garam masala

1 salottahagyma (vagy kisebb hagyma), finomra aprítva

2 szál újhagyma, finomra aprítva

1 paradicsom, kimagozva, finomra aprítva

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

só, bors

3 dkg vaj

Tetejére: egy marék zöldsaláta vagy bébispenót, citrom

 

A tojást villával teljesen homogén állagúra verjük a kurkumával és a garam masalával (készen kapható indiai fűszerkeverék, alternatívaként használhatjuk őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, római kömény, koriander és szerecsendió keverékét). Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldségeket és friss koriandert. Egy serpenyőben alacsony hőfokon felolvasztjuk a vaj felét, majd beleöntjük a tojásos keverék felét. Ha nagy serpenyőben készítjük, akkor az egész masszát beleönthetjük, ha kisebben, akkor egyszerre csak egy adag, azaz két tojás fér bele, majd megismételjük a másik felével. Amint a masszát a serpenyőbe öntöttük, elkezdjük szilikonspatulával folyamatosan, körkörös mozdulatokkal finoman keverni és mozgatni a masszát, így egyenletesen kezd el sülni. Amikor nagyjából megdermedt, de a teteje még krémes, akkor levesszük a tűzről. Óvatosan, a spatula segítségével feltekerhetjük, vagy hagyjuk korong formában. Egy marék salátát vagy bébispenótot összeforgatunk citromlével, és az omlettre tesszük, azonnal tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.