chili&vanília

Padlizsános panzanella

Gasztro

A klasszikus panzanella toscanai fogás hírében áll, bár más olasz régiókban is hagyománya van a szikkadt kenyér ily módú felhasználásának. A hagyományos panzanella szikkadt kenyérből, paradicsomból, bazsalikomból készül olívaolajos, ecetes öntettel, amelyet a kenyér jól beszív magába. Az eredeti panzanella nem paradicsomsaláta kenyérrel, hanem kenyérsaláta paradicsommal, erre már magát a nevét alkotó szó – panis a. m. kenyér – is utal. A padlizsános panzanella saját, őszi változat, az utolsó jó paradicsomok és az ősz legjobb padlizsánjainak felhasználására ajánlom. Mint minden ennyire egyszerű fogásnál, itt is az alapanyagok minőségén múlik a végeredmény, igaz ez különösen a kenyérre (lehetőleg kézműves, vadkovászos legyen) és a paradicsomra (lehetőleg termelői, érett, édes, lédús). A kenyér jól beszívja az öntetet és a paradicsomok levét, mellé jön a krémesre sült padlizsán – szuper és egyszerű hétköznapi vacsora, de grillcsirke vagy halak köreteként sem utolsó. Magam részéről a közel-keleti konyha iránti rajongásom miatt a végén zaatart (kakukkfüves, szezámmagos fűszerkeverék, készen kapható), és labneh-t (lecsepegtetett, krémes joghurt) is szeretek hozzáadni tálaláskor, de ez természetesen elhagyható.

 

false

 

Padlizsános panzanella

Hozzávalók (4 adag)

 

2 padlizsán

olívaolaj, só, bors

8 szem érett, lédús paradicsom

2 nagy szelet, jó minőségű kenyér

4 evőkanál fehérborecet

0,6 dl olívaolaj

5 dkg fekete olajbogyó

½ citrom reszelt héja

1 csokor finomra aprított petrezselyem

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiválasztjuk a legnagyobb tepsinket, és leterítjük sütőpapírral. A padlizsánokat félbe, majd a feleket hosszában negyedekre vágjuk, és nagyobb kockákra szeleteljük. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és elrendezzük a kockákat a tepsin. A sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük. Közben felkockázzuk a paradicsomokat – vághatjuk nagyobb, szabálytalanabb darabokra, formákra. Egy tálba tesszük, és alaposan megsózzuk. A sónak köszönhetően a paradicsom levet enged, ez fontos, mert ezt fogja magába szívni a kenyér.

Amikor a padlizsán sütési idejéből tíz perc van hátra (tehát amikor 15 perce sül), akkor a tepsin kicsit összerendezzük a kockákat, úgy, hogy a kenyérkockáknak is maradjon hely. Ezeket is a padlizsán mellé szórjuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Tíz percig sütjük a padlizsánnal együtt, amíg felülete enyhén megpirul. A megsütött zöldséget és kenyeret kissé lehűtjük (szoba-hőmérsékletűre), majd ráöntjük a paradicsomok kiengedett levét, a fehérborecetet, végül az olívaolajat. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, az olajbogyót, a reszelt citromhéjat és a finomra aprított petrezselymet. Fogyasztás előtt tíz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát az ecettel, olajjal és a paradicsomokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.

Nem a pénz számít

Mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió az orosz energiahordozókhoz fűződő viszonya tekintetében: május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy legkésőbb 2027 végéig minden uniós tagállamnak le kell válnia az orosz olajról, földgázról és nukleáris fűtőanyagról. Ha ez megvalósul, az energiaellátás megszűnik politikai fegyverként működni az oroszok kezében. A kérdés az, hogy Magyar­ország és Szlovákia hajlandó lesz-e ebben együttműködni – az elmúlt években tanúsított magatartásuk ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét sugallja.