Kivezeti a kormány a betéti kamatsapkát

  • narancs.hu
  • 2024. március 21.

Gazdaság

A kedvező gazdasági változásoknak köszönhetően – írja a szaktárca.

Április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca szerint a kormány sikerrel törte le az inflációt, egyes gazdasági mutatók javulnak, és Magyarország megítélése egyre kedvezőbbé válik a külföldi befektetők körében. „Mivel a kormány korábbi intézkedései eredményesnek bizonyultak, egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges. Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amely a kormány megfontolt, aktuális gazdasági helyzetre reagáló döntése alapján 2024. április 1-jétől kerül kivezetésre” – áll a minisztérium közleményében.

Az NGM álláspontja szerint a nehéz gazdasági helyzetet kihasználva egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt, igazságtalanul nagy, kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak. Emiatt 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek, majd később a vállalkozások sem kaphattak a kereskedelmi bankoknál elhelyezett – látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű – betétjeik után a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél magasabb kamatot.

„Az intézkedések életbelépésekor a magas kamatkörnyezet akadályozta a hitelek felvételét, az infláció sikeres visszaszorításának köszönhetően ugyanakkor az irányadó jegybanki és bankközi kamat az azóta eltelt idő alatt közel 10 százalékponttal csökkent. A kormány intézkedései nyomán elinduló kedvező gazdasági változásoknak köszönhetően a szokásos piaci környezethez igazodó befektetési döntések újra teret nyerhetnek” – írták a közleményben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk