Lázár egykori iskolatársa cégéhez tette át a MÁV-csoport beszerzéseit

  • narancs.hu
  • 2024. március 21.

Belpol

A mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig minden beszerzést Bada János cége kezel.

Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére tavaly év végén átalakították a tárca portfoliójához tartozó állami vállalatok működési rendjét: egyetlen hónap alatt csoportosították át a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-hez (MÁV SZK) a beszerzéseket és készletgazdálkodást – írja a 24.hu.

Elvették a többi között az 57 ezer munkavállalót összefogó MÁV Zrt., a vasúti személyszállítást lebonyolító MÁV Start, a Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetésének önálló döntési jogköreit,

így most már a mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig gyakorlatilag minden vásárlás és eszközbeszerzés ügyében a MÁV SZK-nál kell leadniuk a rendelést.

Az átszervezéssel minden érintett vállalat beszerzéssel foglalkozó személyi állománya, összesen 700–800 fő is átkerült a Bada János által irányított céghez, amely az Opten cégadatai szerint összesen 3717 főt foglalkoztat.

Lázár tavaly nevezte ki a MÁV SZK vezérigazgatójának Badát, jóllehet előtte nem rendelkezett nagyvállalati vezetői tapasztalattal. Az ügyvéd a miniszter régi bizalmi embere, kapcsolatuk a hódmezővásárhelyi iskolai évekig nyúlik vissza, amikor évfolyamtársak voltak a Bethlen Gimnáziumban.

Bada János a tulajdonosa annak a Promenád24 nevű portálnak is, amely februárban élesen támadta Navracsics Tibort, miután a közigazgatási és területfejlesztési miniszter többször is találkozott a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki közismerten Lázár fő politikai ellenfele a városban.

A cikk szerint a Promenád24 egy hét alatt mintegy 2,2–2,5 millió forintot költött a lejárató cikkek hirdetésére. 

Ezzel kaocsolatban Navracsics úgy nyilatkozott, rákérdezett a Parlamentben Lázárnál az ügyre, minisztertársa álláspontja pedig „megfelelt a Promenádon megjelent állásfoglalásnak”. „Vagy nagyon pontosan megtanulta a cikkek tartalmát, vagy ráhatással bírt a tartalomra” – fogalmazott Navracsics. Ami egyébként azért is érdekes, mert Lázár és Márki-Zay a 2022-es országgyűlési választás után közösen áll a sajtó elé, hogy demonstrálják békekötésüket, ami azonban minden jel szerint nem volt tartós – írja a lap.

Bada János egészen más szerepkörben és történetben ebben az írásunkban is feltűnik:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk