Beavatkozással fenyegetőzik a kormány a magas üzemanyagárak miatt

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Gazdaság

A minisztérium számai azonban eltérnek a hivatkozott KSH-jelentés adataitól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat, ezért a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy „a családok védelme érdekében” térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre – írja pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hozzátéve:

Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A minisztérium közleménye szerint Magyarországon pénteken 95-ös oktánszámú benzint átlagosan literenként 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatai alapján a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolajé pedig 611 forint. A kormány szerint „elfogadhatatlan és igazságtalan”, hogy „a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai”.

A hvg.hu a közleménnyel kapcsolatban arról ír, hogy a tárca által közölt számok nem felelnek meg a KSH jelentésében olvashatókkal, abban ugyanis az áll, hogy

a benzin ára Magyarországon 606 forint, vagyis épp ugyanannyi, mint a környező országok átlagára, míg a gázolajé 624 forint, vagyis csak 13, nem pedig 18 forinttal magasabb a környező országok átlagáránál.

A különbség abban keresendő, hogy a tárca közleményében a „mai napon” (tehát pénteken) érvényes hazai árakról beszél, miközben a KSH heti árakat közöl, nem pedig „napi” (pénteki) árakat. Az Nemzetgazdasági Minisztériumnak tehát sikerült összehasonlítania a pénteki hazai üzemanyagárakat a nagyjából egyhetes régiós átlagárakkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk